2023.06.08., csütörtök - MedárdZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ahol a hősöket nem felejtik

2022. október 24. hétfő, 18:19
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Tartalmas megemlékezés, egész napos programsorozat zajlott az idén Zalaegerszegen az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei, eseményei előtti tisztelgés okán. Az ünnepség hagyományos része volt az Ady utcai emlékműnél való főhajtás és koszorúzás.

 Ünnepség az Ady utcai emlékműnél

Az emlékműnél Bali Zoltán alpolgármester mondott ünnepi beszédet, ahol történelmi kontextusba helyezte a 66 évvel ezelőtt történt magyarországi eseményeket. Többször hangsúlyozta a magyar nép szabadság iránti örökös vágyódását, mely meghatározója volt többek között az 1956-os eseményeknek is. A nagyhatalmak sakkjátszmájára adott ekkor is világos választ a nép.

- Terror, társadalmi megfélemlítés, gazdasági nehézségek, elnyomás, Rajk László koncepciós pere, kivégzése, melyet az újratemetéssel próbáltak orvosolni, de már elkésve. Előkerültek a féltve őrzött nemzeti lobogók, letépték az idegen szimbólumokat. A magyar népet nem lehet szabadságától megfosztani, mert annak következménye lesz. A teljes 2000 éves történelmünk erről szól. 1956-ban ismét nemzeti színbe öltözött az ország és a nyílt lázadás gyógyíthatatlan sebeket ejtett a kommunista rendszeren. A nyugat diplomatikus tétlensége azonban megadta az alapot ahhoz, hogy térdre kényszerítsék az igazságot kereső nemzetet. De valójában veszítettek, egy egész nemzet bizalmát. Ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig lesznek újabbak. Ismerni kell a történelmet és az abban résztvevő személyeket. Így a helyi hősöket is – mondta többek között Bali Zoltán, majd felsorolta a zalaegerszegi forradalom név szerint ismert résztvevőit, Szerencsés Rudolfot, Ostoros Károlyt, Závodszky Istvánt, Csabai Hugót, Mindszenty Józsefet. 

Az ünnepi megemlékezés végén koszorúkat, mécseseket, virágokat helyeztek el az emlékműnél.  A műsorban közreműködött a Városi Fúvószenekar, H. Horváth Gyula, D. Varga Ádám színművész, Pál Kriszti énekes és a Zalai Táncegyüttes négy táncosa. 

Az egész napos megemlékezés a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar koncertjével zárult. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK