2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ápolóként dolgozni igenis menő

2023. február 17. péntek, 18:41
Szerző és fotó: Antal Lívia
Az ápoló ma is kulcsfigura, akitől támogatást, segítséget vár a rászoruló, fogalmazott köszöntőjében a Zala Megyei Szent Rafael Kórház főigazgatója a magyar ápolók napja alkalmából rendezett ünnepségén, amelyen három szakdolgozó tevékenységét ismerték el Kossuth Zsuzsanna Emléklappal.

Kossuth Zsuzsanna Emléklap a legkiválóbbaknak

Dr. med. habil. Gasztonyi Beáta történelmi párhuzamot vont annak okán, hogy az idén 175 éves kórház alapítása egybeesik az 1848/49-es magyar forradalommal és szabadságharccal, nemkülönben az ápolás és az orvostudomány fejlődésével. Mint mondta, akkor a tüdőgyulladás még az életerős emberek számára is életveszélyt jelentett. Az ápolók sokszor egymástól lesték el a teendőket, vagy tapasztalataikra, ösztöneikre támaszkodtak. Eltelt 175 év, a tudás gazdagodott, hiszen napjaink ápolóinak képzettsége messze túlmutat az elődöknél. A lélek igényei viszont nem változtak, az ápolótól ma is támogatást, segítséget vár a rászoruló. Határozottan és rendkívüli odafigyeléssel végzik feladataikat, és mindig a győztes oldalra kívánják átsegíteni a betegeket. Jó ügyért küzdeni mindig népszerű. Nem véletlen, hogy közkedvelt téma az ápolás és a gyógyítás. A főigazgató példaként említette a kórházsorozatokat, amelyek rávilágítanak arra is, hogy ápolóként dolgozni igenis menő. Tetteik értéke becsülendő, ezért köszönet illeti a munkájukat, hangsúlyozta végül.

A Magyar Országgyűlés 2014-ben nyilvánította február 19-ét – Kossuth Zsuzsanna születésnek évfordulóját – a magyar ápolók napjává. Az első magyar főápolónő 70 tábori kórházat szervezett felszereléssel, ápolónőkkel a szabadságharc idején. Figyelmet fordított a sebesültek lelkiállapotára, nem tett különbséget, ugyanúgy gondozta az osztrák hadifoglyokat, mint a magyar sebesülteket. Kossuth Lajos húgának életútját Dancs Jenő ápolási igazgató ismertette. Kossuth Zsuzsanna a magyar nőkhöz intézett felhívását Varga Szabó Veronika, az Intenzív terápiás osztály orvos-írnoka olvasta fel.

Elöl dr. Gasztonyi Beáa, Kerkai Edit, Tálosi Ferencné, Millei Rózsa, Boros Károlyné,
hátsó sor: Passné Horváth Piroska, Kovács Ildikó, Dancs Jenő

Az ünnepség a Zala Megyei Szent Rafael Kórház által adományozott Kossuth Zsuzsa Emléklap átadásával folytatódott. Az elismerésben idén is hárman részesültek: Kerkai Edit, a Gyermekosztály PIC részlegének ápolója. A felsőfokú csecsemő- és gyermekápolói képesítéssel rendelkező kolléga a koraszülött-mentőszállításban is részt vesz. Passné Horváth Piroska, a kardiológiai osztály asszisztense. Humánus, igényes és megbízható ápolóként tudományos előadással reprezentálta szakmai tudását és a kardiológiai osztály munkáját. Tálosi Ferencné gyógyszerellátási szakasszisztens, aki magas színvonalon, példamutató precizitással látja el feladatait a kórház gyógyszertári központjában.

Millei Rózsa, a szívsebészet diplomás ápolója Magyar Ápolási Egyesület országos vezetőségének Elismerő Díszoklevelét vehette át Boros Károlynétől, a szervezet zalai vezetőjétől. A budapesti ünnepségen ugyanebben a kitüntetésben részesült Kovács Ildikó, a II-es belgyógyászat vezető ápolója.

A rendezvényen a Pálóczi Horváth Ádám Alapfokú Művészeti Iskola növendékei muzsikáltak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK