2024.05.18., szombat - Erik, AlexandraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Átadták a Díszpolgári és a Pro Urbe kitüntetéseket

2021. június 25. péntek, 18:14
Szerző: V.Zs.; Fotó: pP
A Zalaegerszeg 1421-es, első mezővárosi okleveles említésének 600 éves évfordulója alkalmából rendezett ünnepi közgyűlésen Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte a vendégeket, köztük dr. Rétvári Bencét, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszter-helyettesét, Rigó Csabát, a Gazdasági Versenyhivatal elnökét, Vigh László országgyűlési képviselőt, miniszteri biztost, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízottat és dr. Pál Attilát, a megyei közgyűlés elnökét.

Közös akarattal, becsülettel, szerénységgel

A polgármester utalt arra, hogy a város napját a koronavírus világjárvány miatt nem tudták május 13-án megünnepelni, a rendezvényt később pótolják. Szólt arról, hogy a múlt év első hónapjaiban felhőtlen optimizmussal, megújult lendülettel kezdték a munkát, aztán a világjárvány és a nyomába érkező gazdasági világválság megváltoztatott mindent. „Lemondtunk sok mindenről, hogy megvédjük egymást és mindeközben megtanultunk figyelni a másikra. Zalaegerszeget a nehéz körülmények között is közös erővel fejlesztettük, szépítettük” – fogalmazott.

- Mindig büszkén emlegetjük városunk 774 évvel ezelőtti, 1247-es első írásos említését. Az akkori oklevél szerint már abban az időben kőből épült templom állt itt, vagyis az alapítás bizonyosan korábban történt. Idén azonban a várossá válás, a várossá alakulás egy másik fontos pillanatát idézzük fel. Zalaegerszeg egy 600 évvel ezelőtti, 1421-es oklevélben szerepel először mezővárosként, ami a középkorban már egyfajta „önkormányzatiságot” is jelentett. Az első ismert városbírónak a nevét is ebből az időszakból tudjuk, Mihály deáknak hívták, ami arra utal, hogy írástudó volt, ami ritkának számított akkoriban egy vidéki mezővárosban. Sok korabeli település vált mezővárossá, voltak olyanok is, melyek 600 évvel ezelőtt nagyobbak voltak Zalaegerszegnél, ma pedig csak falvak, vagy el is tűntek, miközben Zalaegerszeg fejlődött, gyarapodott – fogalmazott Balaicz Zoltán és feltette a kérdést „miért pont nekünk sikerült?”

A válasz nem más, mint a hit a közösségben, a képesség az összefogásra… Tudjuk, hogy minden ember érték, s a köz akkor gyarapszik, ha mindenki a saját életében megleli önmagát, erősödik és gazdagszik. Az ünnepi közgyűlésen nem csak a múlt dicső tetteire kell emlékeznünk, hanem azokból erőt merítve, közös összefogással, akarattal, becsülettel, alázattal, szerénységgel kell tovább építenünk a megújuló és erősödő Zalaegerszeget – mondta a polgármester.

Dr. Rétvári Bence és Vigh László is köszöntötte az ünnepi közgyűlést és a kitüntetetteket. Hangsúlyozták, fontos a vidéki városok fejlesztése, hogy mindenki a saját szülőföldjén találja meg a boldogulását. Méltatták Zalaegerszeg fejlődését, kiemelve a fejlesztések sokaságát, melyek az elmúlt években indultak.

A köszöntőket követően a 600 évvel ezelőtt keletkezett 1421-es írásképében rekonstruált oklevelet dr. Gyimesi Endre a város volt polgármestere, címzetes levéltár-igazgató és dr. Bilkei Irén fő-levéltáros, címzetes levéltár-igazgató adta át Balaicz Zoltánnak, aki elhelyezte a város dísztermében lévő vitrinben. 

2020. februárjában nagy örömöt keltett az a hír, hogy a párizsi Francia Fotográfiai Társaság gyűjteményében előkerült egy Zalaegerszeget az 1840-es években, mintegy 170 évvel ezelőtt ábrázoló dagerrotípia. A képen Zalaegerszeg főtere látható egy piaci napon (1847. június 15-én) az Arany Bárány vendégfogadó emeleti ablakából fényképezve. Ennek a képnek a nagyított másolatát dr. Kostyál László, a Göcseji Múzeum igazgatója és Béres Katalin főmuzeológus, a dagerrotípia helyi kutatója jelképesen átadta a város közösségének. A képet Balaicz Zoltán polgármester vette át és a városházán helyezik majd el.

Az ünnepi közgyűlés következő részében kitüntetések átadására került sor. „Zalaegerszeg Város Posztumusz Díszpolgára” kitüntető címet adományozott néhai Fischer György Munkácsy-díjas szobrászművésznek, az Ady iskola volt művész-tanárának. A kitüntető cím plakettjét és az oklevelet gyermekei Fischer Bence és Fischer Judit vette át.  Pro Urbe Zalaegerszeg kitüntető címet vehetett át dr. Bérczes Edit ultramaratoni futó, világcsúcstartó, világ és Európa bajnok, és Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója, aki a helyi közművelődési, kulturális és közösségi élet meghatározó személyisége.

A rendezvényen a polgármesteri hivatal munkatársai közül öten (Bauer Mónika, Krammer Tímea, Szabó János, Takácsné Czukker Szilvia, Tóth-Kovács Judit), a közigazgatásban végzett kiemelkedő szakmai munkájukért címzetes vezető főtanácsosi címet kaptak.

Az ünnepség állófogadással ért véget az Arany Bárány Szálloda Télikertjében, ahol Kiss Gábor a kitüntetettek nevében mondott köszönetet az elismerésekért. 
     
     
     
     
 

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK