2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Az 56-os forradalom az olajiparban

2017. április 04. kedd, 18:31
Szerző és fotó: Antal Lívia
„Jóvátétel és az ő tisztességük elismerése” Az 1956-os forradalom az olajiparban című kötet, melyben az államrend megdöntésével vádolt és meghurcolt olajos szakemberek – köztük zalaiak – sorsát Horváth Róbert nyugalmazott bányamérnök, Srágli Lajos nyugalmazott muzeológus és Tóth János múzeumigazgató, mutatja be.

Az évtizedes kutatómunka eredményeként megszületett – az áldozatokkal készített interjúkat is tartalmazó – kötetet Kiss Bódog Zoltán, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége Zala Megyei Szervezetének elnöke ajánlotta figyelembe a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumban tartott rendezvényen.

A kötetbemutatón kiállíás nyílt az 56-os események korábbi könyv- és sajtómegjelenéseiből

A világ élen járó technikája és munkakultúrája települt be Zala megyébe a 30-as, 40-es években, ami egy csapásra megoldotta a perifériára szorult és munkanélküliségben szenvedő térség gondjait az ötezer munkahely – közte 500 mérnök álláshely – megteremtetésével – beszélt a zalai olajipar akkori jelentőségéről. A „fekete arany” kitermelésére 1938-ban alakult meg a magyar és amerikai vegyes vállalat, a MAORT, melynek köszönhetően a megye addig soha nem látott gazdasági fejlődésnek indulhatott.

Mint mondta, e kötetben szereplő olajos vezetők nagyon fontos kovászai voltak az 56-os forradalom és szabadságharc vidéki eseményeinek, és őket marasztalták el a legsúlyosabban, 15 évtől életfogytig terjedő szabadságvesztéssel a forradalom leverése után. Az olajipar kulcsszemélyiségeit már 56 előtt perbe fogta a kommunista magyar kormány, hogy úgynevezett kirakatperekkel megszerezhesse az amerikai tulajdonosoktól a vállalatot. Az első MAORT per 1948-ban kezdődött Papp Simon geológus, egyetemi professzor letartóztatásával, ezt követte a második 1953-ban, amit az 56-os forradalom kitörése megakasztott. A második MAORT per annak leverése után indult újból.

Tóth János és Kiss Bódog Zoltán

Tóth János, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum igazgatója, a kötet egyik szerzője a Papp Simon Népfőiskolai Tagozat kötetbemutatóján azt hangsúlyozta, hogy a maga területén mindenkinek meg kell tenni mindent azért, hogy ezek a szörnyű események soha ne felejtődjenek el.

– Ez nem történhet meg, hiába történelem ma már. Nemzettudatunkat erősítjük azzal, ha tisztelettel emlékezünk vissza elődeinkre, akik karrierjüket, szabadságukat, életüket áldozták egy igaz ügyért – emelte ki. Beszélt arról is, hogy az olajipart érintő 56-os eseményekről a kötet mellett egy emléktábla felállításával is megemlékeznek majd, ami várhatóan a múzeumban kap helyet.

Az emlékezést megköveteli az is, hogy a MAORT szárnyai alatt nőtt fel a magyar kőolajbányászat első szakembergárdája, közülük kerültek ki az első jelentősebb zalai és alföldi szénhidrogénmezők feltárói, egyetemek professzorai, a ma élő, nemzetközi szinten elismert szakemberek oktatói.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK