2020.10.20., kedd - VendelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Az élhető Bókaházáért

2020. szeptember 20. vasárnap, 09:40
Szerző: Nemes Norbert
Címkék: BÓKAHÁZA
Polgármesterségem elmúlt 22 esztendejében az augusztus hónapok első hétvégéjén mindig megtartottuk a falunapot, jobbára helybéli és környékbeli fellépőkkel színesítve a programot. Idén a járványhelyzet némiképp átírta a forgatókönyvet, de a könnyed szórakozás, a kikapcsolódás lehetősége minden helyben élő számára biztosított ezúttal is biztosított volt a szinte fesztivál-szerű programon.

 Egészséges falunap

Egy EFOP-os pályázati lehetőséghez kapcsoltan ez volt a negyedik, nagyszabású rendezvény, amihez sikerült forrást szerezni – mesélte Lóth Eszter, Bókaháza polgármestere.

- Az idei Orbán-napi hegyi partit el kellett halasztanunk, most viszont mindent sikerült bepótolnunk, mégpedig az egészség jegyében. Az egyik rendezvénytéri egészségsátorban vércukor-, testzsír -és vérnyomás értékeket mértünk. A rendezvényen ötezer forint értékű egészségcsomagokat is kiosztottunk a falu lakóinak, amelyben tisztálkodási -és fertőtlenítő szereken kívül, vitaminkészítményeket, a házi patikába való készítményeket, de még ragtapaszt is belepakoltunk. Az eddigi hagyományokat követve, kilenctől-délig focimeccseket, kosárlabda mérkőzéseket vívtak a sportprogramokra jelentkező csapatok, amelyekben az óvodás kislegénytől a nyugdíjas nagypapáig minden korosztály képviseltette magát. Még 2016-ban adtunk be pályázatot szabadtéri sportpark létesítésére. A fiatalok és idősek által is használható kondiparkot a BMSK koordinálásával a falunapi rendezvényen vettük birtokba. Egymást érték a kulturális műsorok és zenés fellépések. Több sztár fellépőt is köszönthettünk. Egy órás koncertet adott Márió a harmonikás és megtapsoltuk Szűcs Judit énekest, aki dalaival elvarázsolta a közönséget.

- Milyen irányba tart a község fejlesztése?

- A január óta nálunk dolgozó dr. Milus Lajos jegyző odafigyelő koordinálásával igyekszünk minden modernizálási lehetőségre figyelni. A költségvetésünk stabil, hiányunk továbbra sincs, ügyelünk rá, hogy a pályázati önrészt képesek legyünk előteremteni. A közmunkásainknak köszönhetően közterületeink rendezettek. A falubusz beszerzése nagyban megkönnyíti a falugondnoki szolgáltatás minőségi elvégzését. Tavaly indult és idénre is átcsúszott egy 17 millió forintos járdarekonstrukció. A hungarikumok népszerűsítésére kiírt pályázat segítségével egy felújított épületben hívtuk életre az értékeink házát, ahol helytörténeti gyűjteményünket helyeztük el. A helyi értékeinkről készíttettünk egy dekoratív kiadványt is. Pályáztunk egy temetőben kialakított keresztút megépítésére, ami a bejárattól a ravatalozóig felvezető út mentén láttatná a stációkat. A Magyar Falu program keretében tervezzük a községháza bővítését. A közterületek gondozását támogató eszközbeszerzési pályázatunk sikerében is reménykedünk, hogy egy traktorra szerelhető adapterekkel megoldható legyen a fűkaszálás és még a hótolás is. A temetőhöz fölvezető út mentén a temetői partfal minden esőzés után „megadja magát”. Erre vis major keretből már elnyertünk 26 millió forintot, hogy még idén felhasználva sikerüljön eredményt elérni a hetven méteres szakaszon. A parkolói és ravatalozói károkozás további mérséklésére is benyújtottunk egy pályázatot, aminek az elbírálása folyamatban van. Az Újfalusi-patak medre jócskán föltelt iszappal. A problémát ugyancsak vis major pályázat révén szeretnénk orvosolni. Gondot fordítunk az emlékek őrzésére is. A 100 éve történt trianoni eseményekre fókuszálva, június 4-én egy gránitból készült emlékművet avattunk a templomkertben a Bókaháza Községért Közalapítvány adományából. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK