2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Az összefogás és a közös munka eredménye

2021. december 09. csütörtök, 18:50
Szerző: ZalaMédia; Fotó: pP
Zalaegerszeg gazdaságfejlesztésében elért sikeréről, a városfejlesztés, a kulturális és sportszféra eredményeiről, a koronavírus okozta helyzetről és az összefogás fontosságáról beszélt évértékelőjében Balaicz Zoltán polgármester. A tájékoztató keretében levetítették azt a néhány perces animációs filmet is, amely az egykori egerszegi vár 17. századi látványát eleveníti fel és a település első, városként említésének 600. évfordulója alkalmából készült.

Évértékelőt tartott Balaicz Zoltán

A polgármester elmondta: 2014-től napjainkig négyezer új munkahelyet teremtettek Zalaegerszegen. 2024-ig mintegy 120 milliárd forint értékű gazdaságfejlesztés zajlik. A munkanélküliségi ráta idén novemberre 2,9 százalékra mérséklődött, ami közelít a teljes foglalkoztatottsághoz. Rámutatott: egyre nagyobb kihívás lesz a jelenleg folyó fejlesztésekhez munkaerőt találni. A gazdaságfejlesztésről szólva elmondta: ha erős a gazdaság, ha vannak beruházások, akkor van pénz oktatásra, kultúrára, egészségügyre. 

Épül a megye eddigi legnagyobb beruházásának számító M76-os gyorsforgalmi út Balatonszentgyörgy irányába, illetve készülnek a Körmendig tartó meghosszabbításának tervei is. Vonzza a befektetőket a 250 hektáros területen 45 milliárd forintból hamarosan elkészülő ZalaZone járműipari tesztpálya, és a szomszédságban a Rheinmetall 60 milliárd forintból épülő harckocsigyára is a terveknek megfelelően halad. Szólt a Metrans 33 milliárd forintos beruházásáról, az andráshidai városrész határában létesülő drónkutatási és fejlesztési kompetenciaközpontról, amely egyetemi és céges kutató-fejlesztő bázis lesz. Az északi ipari parkban megvalósult fejlesztések között említette a polgármester, hogy az önkormányzat 2,3 milliárd forintból új iparterületeket alakított ki és fejlesztette az infrastruktúrát. A járműiparban érdekelt MouldTech Systems 4,5 milliárdból bővítette meglévő csarnokait és a TÜV Rheinland már bejelentette, hogy akkumulátor tesztközpontját itt alakítja ki. Magyar tulajdonban, 11 milliárd forintból épül lazacfarm, a munkálatok hamarosan megkezdődnek.

Az egerszegi vár filmen

Szó esett a Kovács Károly Városépítő Programról: 2024-ig 15 milliárd forintból újulnak meg utak, járdák, parkolók több, mint kilencven helyszínen. Kerékpárutak is épültek és épülnek: 2019-2022 között 18,8 kilométer készült el. A városi nagyberuházásokat is megemlítette, így az uszodaépítést, az alsóerdei sportközpontot, az épülő Mindszentyneumot, a Helyi Termék Piacát. Balaicz Zoltán említést tett a város-rehabilitációs programról is: a Vizslapark, a Gábárti-tó környezetének megújításáról, az ART mozi, a VMK és a Sportcsarnok előtti tér rekonstrukciójáról. 2014-ben hirdették meg azt a programot, mely szerint 2024-ig megújul minden gyermekekkel foglalkozó intézmény (bölcsőde, óvoda, iskola). E téren, mint fogalmazott a megyeszékhelyek között Zalaegerszeg az élen áll. A jövőben 530 millió forintból megújul a Zrínyi gimnázium, a munkálatok a tetőtérben már megkezdődtek. A Hevesi Sándor Színház rekonstrukciójával kapcsolatban elhangzott: 255 millió forintból elkészültek a tervek, és megkezdődik a beruházás előkészítése. A sportfejlesztés terén is számos eredményt ért el Zalaegerszeg, ezeket is felsorolta évértékelőjében Balaicz Zoltán.

A vár VR szemüvegen át

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban megjegyezte: ez év júniusáig 175 millió forintot fordított a város a járvány elleni védekezésre, és 37 ezer 325 tesztet végeztek el. Zalaegerszegen 72 százalék a beoltottak aránya. Nehéz helyzet volt, de Zalaegerszeg ismét bizonyította, hogy az összefogás városa – fogalmazott Balaicz Zoltán. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK