2023.03.31., péntek - ÁrpádZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Az összetartozás ünnepe

2016. szeptember 04. vasárnap, 14:21
Szerző: Vadas Zsuzsa Fotó: BK, SP
Jubileumi ünnepség helyszíne volt Zalaegerszeg, ahol a két város a testvérvárosi szerződés 1996-os hivatalos aláírásáról és az eltelt évtizedekről emlékezett meg.

A Törvényszéken megtartott ünnepségen először Vigh László országgyűlési képviselő köszöntötte megjelenteket, köztük a hatvan fős marosvásárhelyi küldöttséget. Szólt az összetartozás fontosságáról és a kapcsolatok további erősítéséről.

Balaicz Zoltán polgármester visszaemlékezett az 1996. október 22-én hivatalosan létrejött testvérvárosi szerződésre, melyet dr. Gyimesi Endre akkori polgármester, néhai Fodor Imre marosvásárhelyi polgármester és Orbán Dezső alpolgármester írt alá. Néhány évvel később, 2000-ben lelkes marosvásárhelyi polgárok részvételével, Cseh Gábor vezetésével létrejött a Marosvásárhely-Zalaegerszeg Baráti Kör, a MAZA, 2003-ban pedig megalakult a Zalaegerszeg-Marosvásárhely Baráti Társaság, a ZAMA dr. Hóbor Erzsébet vezetésével.

Húszéves a Marosvásárhely–Zalaegerszeg testvérvárosi kapcsolat

A polgármester utalt a 2004. decemberi, gyászos emlékű, a határon túli magyarság kettős állampolgárságáról szóló népszavazásra. A voksolás után kezdeményezte Gyimesi Endre, hogy a testvérváros Marosvásárhely polgárait jelképesen fogadjuk Zalaegerszeg tiszteletbeli polgáraivá. A nemzet sorsközösség – folytatta Balaicz Zoltán. – Nem más tartja össze, mint a szeretet, a ragaszkodás, a hűség, az összetartozás egymásba kapaszkodó kis körei. Egy nemzetet nem az országának területe, hanem a szellemisége tesz naggyá. Mindezt tettekkel is kifejezik. Ezek közül többek között megemlítette a zalaegerszegi székely kaput, Marosvásárhelyen pedig a göcseji haranglábat, és hogy egy-egy évben többször is utaznak a baráti társaságok Erdélybe, illetve Zalaegerszegre. Mindkét fél erősen őrzi a testvérvárosi kapcsolatot.

Cseh Gábor, a MAZA elnöke, aki Zalaegerszegért-díjas, az elmúlt évtizedek közös munkájáról, gazdasági, kulturális és sporteseményeiről számolt be. De ez kapcsolat több, mint események láncolata, emberi, baráti, érzelmi kapcsolatokról van szó. Dr. Csegzi Sándor a marosvásárhelyi polgármester tanácsadója, egykori alpolgármester kiemelte, számukra Zalaegerszeg a megújuló energia. Köszöntőjében több hivatalos eseményre, közös rendezvényre is utalt. A barátságot hűséggel, szeretettel lehet ápolni – mondta.

Dr. Gyimesi Endre utalt arra, hogy a marosvásárhelyi kapcsolat nem a testvérvárosi szerződés aláírásával kezdődött, a barátság régebbre nyúlik vissza. Marosvásárhely első magyarországi testvérvárosa Zalaegerszeg. Személyes emlékei közül felelevenítette a kezdeti évek történéseit és a kétezres évek közepének eseményeit, baráti találkozóit.

Az ünnepségen köszöntötte a jelenlévőket még Orbán Dezső egykori alpolgármester, aki kézjegyével látta el a testvérvárosi szerződést. Számára, mint fogalmazott, a zalaegerszegi kapcsolat a legértékesebb és a legéletszerűbb is.

Az ünnepséget követően a polgármesteri hivatal előtti téren Balaicz Zoltán és Cseh Gábor, dr. Gyimesi Endre és dr. Csegzi Sándor felavatták a két város kőlap címerét. Egyúttal kezdetét vette a hétvégi Zalaegerszegi Vadpörkölt és Borfesztivál.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK