2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Balatongyörök bölcsessége beérik

2019. május 16. csütörtök, 14:12
Szerző és fotó: Nemes Norbert
A Nyugat-Balaton közkedvelt üdülőfalujában már kora tavasz óta folyamatos a készülődés a főidényre. Májustól késő őszig sok rendezvényt szervezünk: folklór, komolyzene, ifjúságnak szóló muzsika, térzene, bálok, borfesztivál, szüreti felvonulás, boros forgatag, búcsúk, sportversenyek, képzőművészeti kiállítások is várják a turistákat. A községet nemcsak a fürdőzésre, de az aktív kikapcsolódásra vágyók is nagyon élvezik. A kerékpárutak kiépítettek, a túrautak át- meg átszelik a környéket. Noha jó néhány turista megfordul Györökön, még sincs olyan nyüzsgés, mint a part menti nagyvárosokban. A békés, családias a hangulat megőrzésében vagyunk érdekeltek – mesélte Biró Róbert polgármester, akit elöljáróban a strandfejlesztésről kérdeztünk.

– Gőzerővel belefogtunk a Szép-kilátói strand újjáépítésébe, hogy június közepére sikerüljön megnyitni a község második strandját, amit idén még csak a bérletesek használhatnak, mert pénztár nem létesül és nem lesz napijegy árusítás sem. A helyi lakosok, illetve az itt ingatlantulajdonnal rendelkezők kedvezményes bérletet válthatnak ki. Ők és a szezonbérletet vásárlók léphetnek be a részlegesen megújított helyre. A lidós part, a játszótér, az árnyékos részek adják meg a hely varázsát, de az idei főidényben még a strandi szolgáltatások köre szerény lesz.  Az elmúlt negyed évszázadban e területen a kemping funkció volt domináns. A sövényekkel elválasztott lakókocsi beálló-helyeket megszüntettük, elkezdtük az újra parkosítást, le kellett fektessük a közművezetékeket. A parti lidós részt is újra kellett homokozni, mert az elmúlt három évben azt csak kevesen használták.

Várjuk a Kisfaludy strandfejlesztésre kiírt pályázatot, hogy annak segítségével megtegyük a még hiányzó modernizálást a közel egy hektáros részen. Ezen a kis strandon a békét keresők bizonyosan jól fogják érezni magukat. Az 1971-ben elkészült hagyományos balatongyöröki ifjúsági tábor tagsága számára is fontos volt az egykori szabad strand végleges jogi és területrendezése, hogy ne kelljen a vízbe jutásért kilométereket gyalogolniuk. A számos díjjal, kitüntetéssel jutalmazott nagy strandon is elkél még a csinosítás a strand nyitásáig. A fő sétányról a lidó blokk felé hiányzik még egy térköves szakasz, aminek a burkolását hamarosan elvégezzük. Az elmúlt években kevésbé kihasznált betonos gokart pályát elbontottuk, a helyét füvesítjük, hogy nyerjünk egy újabb árnyékos részt a platánfák alatt. A homokos vízparti sáv árnyékolását újabb napvitorlák felszerelésével oldjuk meg, hogy a homokozó apróságok napvédelme is biztosított legyen.

A strandi közvilágítás megújítása a szezon kezdetére bizonytalan, de legkésőbb őszig elkészül. Négy évvel ezelőtt fogadtuk el az önkormányzat strandfejlesztési koncepcióját. Ebből időarányosan már sok mindent sikerült megvalósítani, de a világ olyannyira felgyorsult, a strandolók igénye olyan gyorsan változik, hogy újra át kellett gondolni, hogy melyik beruházás lényeges és melyik nem. A koncepciót augusztusig alávetjük egy „ráncfelvarrásnak”, hogy tényleg csak azok az elgondolások maradjanak benne, amik egyeznek a vendégek igényeivel és a kiírt pályázati lehetőségekkel. A nagy strand bővítésének terve nem az idén merült fel először. Ha sikerül a bringakörút nyomvonalát módosítani, a vasúti vágányhoz közelebb vinni, akkor újabb zöldterületet nyerhetnének a hozzánk érkezők. Szeretnénk, ha a Simándy-sétány legalább fél kilométerrel hosszabb lenne, és egészen kiérne a Soós-öbölig. Az ottani feljáratot is megújítanánk e program keretében, hogy egy biztonságos sétakört lehessen megtenni a faluközpontból.

Az utak áthelyezése, a parkolóhelyek kialakítása, a park- és zöldterület rendezés után a területileg kiszélesített strandon bővítenénk a sportolási lehetőségeket. A strandra már nem kívánunk további épületet emelni. A napi 3500 strandi vendég már feszegeti a határokat. A vizes blokkok bővítése az őszi fejlesztés kulcskérdéseként kell, hogy napirenden legyen. A vitorlássport mellett az evezős sportnak is hagyománya van nálunk. Már 1904-ben azzal dicsekedtünk, hogy húsz csónak volt bérelhető. Az evezős sport a reneszánszát éli, ezért a strand végében, a közeljövőben, létre kívánunk hozni egy biztonságos kikötési pontot. Horgászás szempontjából Balatongyörök rendelkezik a leghosszabb partszakasszal.  

– Lesz-e újdonság a kerékpárosoknak, turistáknak?
– A balatoni bringakörút megújítása érdekében módosítottuk a rendezési tervünket. Engedélyes, a képviselő-testületünk által is jóváhagyott kiviteli tervek vannak a teljes helyi szakaszra, már csak az állami források megérkezésére várunk. A kerékpárút üzemeltetését át kellett adnunk a Magyar Közútnak. Bízunk benne, hogy a három kiemelt központ: Balatonfüred, Balatonföldvár és Keszthely mellett, az 1,2 milliárd pályázati pénzből nálunk is jut forrás a kitáblázásra, a frissítő és szervízpontok létesítésére. Az üzemeltető tavaly a nagyobb kátyúkat betömte és a gyökérzet által feltolt betonsávokat helyreállította, de a szélesítésben, az út műszaki állapotának javítása terén is jócskán akad még teendő. A Keszthelyi-hegységnek túl sok gazdája van, de mindegyikükkel jó az együttműködésünk. Besegítünk az erdei utak, karbantartásába, a pihenőhelyek fűnyírásába, a hulladék elszállításába.

– Hogy halad az út és járdafelújítás?
– A Csont Ferenc utcának a Kossuth és az Eötvös utcák közötti szakaszát kiszélesítjük. A Temető utca külterületi szakasza pályázati pénzből újul meg a nyár végén, vagy ősszel. A Szép-kilátótól az Eötvös utcáig is van egy fél kilométeres szakasz, amit ősszel szeretnénk készre jelenteni. Itt nemcsak egy gyors útaszfaltozást szavaztunk meg, forrásátcsoportosítással kicsit később, külön járda elkészítése a cél, a balesetek elkerülése miatt.

– A balatongyöröki Szépkilátó, a Balaton és egyesek szerint a világ egyik legszebb, legcsodálatosabb panorámája.
– A Festetics-örökség projekt első ütemében nyert támogatásból megkezdjük a kertépítészeti és tájrendezési munkákat. Elsőként a fekete-fenyőkkel borított rész és a parkolóból kivezető sétány szépül meg. Az elhasználódott közterületi bútorokat, asztalokat új, tájba illő alkalmatosságokra cseréljük. A vendéglátóhelyek környezetének rendezése, és a fák rejtekében meghúzódó Római-forrás környékének vonzóbbá tétele, a parkerdő megújítása is fontos feladat. A Festetics-örökség projekt második ütemében pedig minden még elmaradt fejlesztést pótolni szeretnénk. Balatongyörök egykor Festetics-uradalomi központ volt. A Szépkilátó egyben Hamilton-emlékhely is. Ez volt II. Festetics Tasziló és felesége, Lady Mary Hamilton skót hercegnő kedvenc pihenőhelye, ezért az ő emléküket is szeretnénk méltó módon megörökíteni e csodálatos helyen.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK