2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Belgyógyász, kutató, kórházvezető

2023. november 09. csütörtök, 17:53
Szerző, fotó: Bánfi Kati
A zalaegerszegi Lokálpatrióta Klub vendége volt dr. med. habil. Gasztonyi Beáta phd, a Zala Vármegyei Szent Rafael kórház főigazgatója. Iványi Ildikó klubvezetővel a Deák-könyvtárban beszélgetve nemcsak szakmai, hanem magánéleti életeseményekről is mesélt.

Gasztonyi Beáta a lokálpatrióta klubban

A doktornő az egyetemi évek után 2006-ban, dr. Csidei Irén kérésére érkezett vissza szülőföldjére és lett a megyei kórház belgyógyászati osztályának vezetője. Mindössze 35 évesen egy többségében férfi orvosokkal teli osztályon.

- Csak a három rezidens volt nálam fiatalabb. „Háborús övezetre” számítottam, de nem lehetett egy szavam sem a fogadtatásra. Beálltam dolgozni és a munkám és a fejlesztések révén elfogadtak. Jó visszajelzés volt, hogy sok fiatal a gyakorlati ideje után nálunk maradt. Egy év múlva titkos szavazás döntött volna a véglegesítésemről, ami végül felvállalt nyílt szavazás lett dr. Oroszlán Tamás kezdeményezésére - mesélte.

Ezután Iványi Ildikó a doktornő szakmai titulusokkal megtűzdelt nevéről kérdezett. Kiderült, ezeket kutatói és egyéb szakmai tevékenységgel lehet kiérdemelni. Belgyógyász lévén májgyulladással kapcsolatos témát kutatott. Jelent meg könyve, közel 100 közleménye 90 folyóiratban, eddig 181 előadást tartott, több százan hivatkoztak az ő szakmai eredményeire saját közleményeikben. Mindezek mellett több szakmai bizottság főtitkári posztján volt/van. És oktatott orvostanhallgatókat, illetve posztgraduális képzésen is. Tevékenységét több díjjal ismerték el, és ha szükséges még mindig, „beugrik” a napi orvosi feladatellátásba. 

Iványi Ildikó kérdéseire válaszolva a 15 éves kórházi munka legnagyobb sikerét, illetve a legfájdalmasabb pillanatokat is felelevenítette. Az előbbi egy fiatal nő életének a megmentése volt, mely a mai napig erőt ad számára egy nehezebb, fárasztóbb napon. 
Azt is elmondta, a főigazgatói posztra úgy kérték fel és hosszas gondolkodás után mondott igent. A felelőssége nagy, és bár sok szakmai bizottság, menedzsment segíti a munkáját, az i-re a pontot végül neki kell feltenni. Tervei között van több osztály fejlesztése, és a háziorvosokkal együttműködve a várólisták csökkentése a célja. Ehhez nemcsak az eszközparkot fejlesztik, hanem közel 100 új orvost alkalmaztak. Reméli, hogy ezek hatása már tavasszal érezhető lesz a betegkörben is. 

A kérdések között a karrier és a család viszonya is szóba került. Gasztonyi Beáta azon kevesek közé tartozik, akik nőként irányítanak kórházat. Ezek közül ő a legfiatalabb az országban. Elmondta, élete két fő művének a gyermekeit tartja, akiket egy ideje egyedül nevel. Lánya és fia is komoly sikereket ért el futball területén. Lánya követi a családi vonalat az orvosi úton, fia pedig a Testnevelési Egyetemre nyert felvételt. 

Elárulta még, szinte nincs szabadideje. A hétvégeket az anyukájánál közös ebéddel, illetve a gyerekeivel tölti. Nyáron van két hét szabadsága, amikor külföldön vagy belföldön utaznak. Az „én idejét” egy jó kávé melletti negyedóra jelenti, illetve azok a kreatív percek, amikor saját ruháit megtervezi (ez utóbbi érdeklődése kapcsán kapott felkérést a közelmúltban a Zoób Kati kiállítás tárlatvezetésére). 

A beszélgetés rövid filmvetítéssel zárult, mely során Gasztonyi Beáta a zalaegerszegi egészségügyi ellátás, illetve a kórház történetéről mesélt a múzeumi anyagok felhasználásával. A 175 éves jubileumát ünneplő kórház nemcsak a múzeumban talált e téren partnerre, hanem a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban is, amelynek munkatársai 175 napon át ajánlanak egészségügyi témával kapcsolatos könyveket. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK