2024.03.03., vasárnap - KornéliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Bevásárolnak, köztereket ellenőriznek

2020. május 04. hétfő, 18:08
Szerző: Antal Lívia Fotó: Polgárőr Egyesület
Gyógyszereket váltanak ki, banki ügyintézést végeznek, élelmiszereket és állateledeleket vásárolnak a Rendért Zalai Közbiztonsági és Polgárőr Egyesület polgárőrei annak érdekében, hogy a koronavírus által legveszélyeztetettebb korosztály tagjai otthon maradjanak. Májussal önkéntes munkájuk harmadik hónapját kezdték meg a zalai megyeszékhelyen.

A Rendért Zalai Közbiztonsági és Polgárőr Egyesület önkéntesei

– Egyesületünk Zalaegerszeg belterületén a 65 év feletti korosztály ellátásában vesz részt. Igyekszünk maximálisan segítségére lenni a hozzánk fordulóknak. A feladat elég sok adminisztrációval jár, amin könnyíteni lehetne, mert több lesz a teendő, miután Zala megye már az ország második-harmadik legfertőzöttebb területei közé tartozik az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma tekintetében – mondja érdeklődésünkre Sándor Dénes György, a Rendért Zalai Közbiztonsági és Polgárőr Egyesület elnöke.

– Miből áll a feladat?

- A polgármesteri hivataltól kapott címlista alapján keressük fel az ügyfeleket, akik tájékoztatást kapnak a szolgáltatásról, illetve egy nyilatkozatot írnak alá arról, hogy otthon maradnak. A folytatás úgy néz ki, hogy a beérkező igényeket a hivatal mindennap 15 óráig eljuttatja hozzánk. Polgárőreink másnap már reggel nyolc órától kimennek a helyszínekre egyeztetni a kért szolgáltatásról. Egy bevásárlás esetén pontosan mit kérnek, például milyen fajta lisztet, és abból mennyit, hogy mindenki azt a terméket kaphassa meg, amelyhez hozzászokott. Ilyenkor veszik át a pénzt, amiről pénztárbevételi bizonylatot állítanak ki az ügyfél aláírásával. Az ügyek elintézése után a visszajáró pénzről pénztárkiadási bizonylatot állítanak ki, illetve adnak át az ügyfeleknek. Közben ezek az iratok az irodát is megjárják, hiszen az én feladatom a munka megszervezése, és a dokumentumok igénylők szerinti iktatása. Jelenleg 56 címünk van összesen, mi 8-10 elintéznivalót jelent naponta.

– A polgárőrök maguk vásárolnak be?

– Nem, köszönhetően a Tesco-nak, amely segítségünkre sietett. Az áruház másnapra az átküldött bevásárlási lista alapján személyre szólóan állítja össze az árut, amit polgárőreink saját járműveikkel szállítanak ki az ügyfelekhez. A gyógyszerkiváltások esetében is ez a mód, amelyben a Paracelsus gyógyszertárral működünk együtt. Természetesen a csekkfeladáshoz, a banki ügyintézéshez polgárőreinknek is sorba kell állni. Örömre szolgál, hogy mindenkinek megvan még a munkája. A koordinálás ezért is okoz nehézséget, mert vannak, akik csak délelőtt, míg mások csak délután érnek rá. A munka kiosztása is e szerint történik, így vannak, akik az igények felvételével foglalkoznak, míg mások teljesítésével illetve az áru kiszállításával. Jelenleg 26 polgárőrünk dolgozik a rendszerben, akik lelkesen látják el szabadidejükben a járványügyi helyzet miatt megnövekedett önkéntes közfeladataikat. Emellett saját családtagjaikat is segítik.

Az ügyfelek lakásába nem megyünk be, a kapuba adjuk át az árut. Rendkívül odafigyelünk a járványvédelmi előírásokra, mindenki szájmaszkban és kesztyűben végzi a munkáját. Az eszközöket a megyei polgárőr szövetségtől, az önkormányzattól, önkéntes felajánlásból és egyesületünk vásárlásaiból biztosítjuk. 

A zalaegerszegi piacon is figyelnek a korlátozó intézkedések betartására

– Miből áll még a heti munkarendjük?

– Hét közben a bevásárlásokat és az egyéb ügyek elintézését végezzük. A hét végén a helyi és az országos járványvédelmi előírások betartására ügyelünk lovas, kerékpáros és autós járőreinkkel. Azokat a lezárt területeket (Alsóerdő, Gébárt, Vizsla-park) ellenőrizzük, amelyeket az emberek a jó időt kihasználva mégis látogatnának. Sajnos többen figyelmen kívül hagyják a polgármesteri rendelkezéséket, volt olyan hétvége, amikor 46 embert kellett figyelmeztetnünk a csoportosulás miatt. A helyzet élesedik, hiszen a megyében és a városban is egyaránt nőtt a fertőzöttség, ezért mindenkinek még inkább felelősségteljes magatartást kell tanúsítani.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK