2022.06.30., csütörtök - PálZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Cirill és Metód emlékezete Zalaváron

2016. augusztus 31. szerda, 15:35
Szerző: Antal Lívia
A magyar és a szlovák nemzet egymásra találásáról, a kihívásokkal szembeni közös fellépésről beszélt dr. Simicskó István honvédelmi miniszter a Zalaváron. A nyár egyik fontos eseménye volt ez az ünnepség, melyről és az önkormányzat fejlesztési terveiről a polgármesterrel beszélgettünk.

– Május és június hónap a Szent Cirill és Szent Metód emlékünnepségekkel telt el a Várszigeten – kezdte az események felidézését Horváth Ildikó, polgármester. – Szent Cirill és Szent Metód nevét viseli tagiskolánk, melynek napját május 24-én tartottuk. Bulgáriából és Európa több országából érkeztek bolgár iskolások, akik színvonalas műsort adtak a templomban. A rossz idő miatt kényszerültünk a templomba, de Szent Cirill és Szent Metód emlékoszlopának koszorúzására lementünk a Várszigetre.

Történelmi értékek ápolása és falufejlesztés

Június 18-án adtunk helyet a magyar és a szlovák tábori püspökségek, valamint a Fővárosi Szlovák Önkormányzat és Zalavár Önkormányzata által szervezett Szent Cirill és Szent Metód ünnepi megemlékezésnek. Rendezvényünket megtisztelte dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, aki azt hangsúlyozta: a migrációval szemben meg kell erősítenünk keresztény hitünket. Az ünnepi köszöntők, műsorok és koszorúzások után, a két tábori püspök szentmisét celebrált a Szent Adorján templom romjainál. Örömmel töltött el bennünket, hogy a tavalyihoz képest idén sokkal többen jöttek el a megemlékezésre, amely immár hatodik volt a sorban. A program szeretetvendégséggel zárult a parókián. Augusztus 20-án a várszigeti Szent István kápolnában emlékeztünk államalapító királyunkra szentmisével és kenyérszenteléssel.

– Szent Cirill és Szent Metód emlékének ápolása eredményezheti Zalavár szlovákiai kapcsolatainak bővítését?

– Ellátogatott hozzánk Stubendek László, a szlovákiai Észak-Komárom polgármestere, aki a Nyitra Megyei Önkormányzat megbízásából keresett fel minket. Szent Cirill és Metód szláv apostolok innét érkeztek egykor Zalavárra, akkori nevén Mosa-burgba. Szeptemberben utazom ki Észak-Komáromba, ahol tárgyalásokat folytatunk a Nyitra megyei vezetőkkel az együttműködés lehetőségeiről.

– Kijelenthetjük, hogy a Vársziget történelmi jelentősége miatt egyre nagyobb látogatottsággal bír?

– Igen. A Magyar Nemzeti Múzeum több évtizede végez itt ásatásokat, ami érdeklődésre számít. Szívesen jönnek az emberek, hogy megtekintsék a Szent Adorján bazilika feltárt romjait, vagy a Makovecz Imre által tervezett Millenniumi Emlékházat. A házasulandók is felfedezték ezt az épületet, egyre több pár választja házasságkötése helyszínéül. Anyakönyvvezető révén számomra nagy öröm, hogy én vezethetem le a szertartásokat. A történelmi környezetet, a Kis-Balatont fotózás szempontjából is nagyon kedvelik a jegyespárok. Köszönet illeti a Kis-Balaton Bemutatóház vezetőjét és munkatársait, akikre valamennyi várszigeti ünnepünk és esküvők megtartásában számíthatunk.

– Milyen pályázati lehetőségekkel kívánnak élni a település fejlesztése érdekében?

– Azzal kezdeném, hogy márciusban fejeztük be a közvilágítás korszerűsítését, mely során a régi lámpatesteket ledes lámpatestekre cseréltük. A közelmúltban három TOP-pályázatot nyújtottunk be. Sármellékkel közösen a repülőtéren található ipari park fejlesztésére, előretekintve a jövő felé négy önkormányzattal (Sármellék, Szentgyörgyvár és Alsópáhok) közösen napelempark létesítésére adtunk be pályázatot, ami az önkormányzati intézmények villamos energia ellátását biztosítaná a településeken. A harmadik TOP-pályázatunk egy épületkomplexum energetikai korszerűsítését tenné lehetővé. Az óvoda, a könyvtár, az orvosi rendelő és a védőnői szolgálat otthona ez az épület, ahol fűtéskorszerűsítést, hőszigetelést és a nyílászárók cseréjét szeretnénk elvégezni. A beruházással költségtakarékosabb fenntartást remélünk.

Ezenkívül a központi költségvetés terhére újból beadtuk pályázatunkat járdafelújításra, ami a lebuji falurésztől vezetne az általános iskoláig. Az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatása kiíráson üzemi konyhánk korszerűsítésére adtunk be pályázatot. Ezek a pályázatok önerőt igényelnek, míg a TOP-pályázatok százszázalékos támogatottságúak. Nagyon jó kapcsolatot ápolunk az egyházközséggel, amely a plébániai hivatal külső-belső rekonstrukciójára adott be pályázatot. Templomunk nagyon szép, a mellette lévő épületre azonban igencsak ráfér a felújítás. Képviselő-testületünk anyagilag segíteni kívánja a beruházást, melynek megvalósítása közös érdekünk, hiszen az itt élőket szolgálja.

– Milyen események lesznek még az idén?

– Megemlíteném, hogy május utolsó vasárnapján, hosszú idő után, első alkalommal rendeztünk gyermeknapot. Köszönet illeti a pedagógusokat, szülőket a programon való közreműködésért. Ugrálóvár, rodeó bika, ügyességi sorversenyek szórakoztatták a gyerekeket, akik a megyei könyvtár jóvoltából bábelőadást is megtekinthettek. A rendezvény alatt zsíros kenyér, szülők által készített palacsinta oltotta a játék hevében megéhezett nebulók éhségét. Októberben az időseket köszöntjük. Sokan élnek egyedül, ezért idén szintén első alkalommal falu karácsonyát is szeretnénk tartani. Önkormányzatunk elkötelezett a település fejlesztésében, ezért bízunk pályázataink kedvező elbírálásában. Részünkről megvan az akarat, együttműködési szándék, hogy Zalavárt tovább szépítsük, fejlesszük.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK