2024.03.03., vasárnap - KornéliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Család, öntudat és jövőtervezés

2016. augusztus 20. szombat, 13:59
Szerző: Antal Lívia Fotó: LA
Zalaegerszegen hagyományosan már az ünnep előestéjén kezdődtek el az augusztus 20-ai rendezvények. Államalapító szent királyunkra, hazánk fővédőszentjére a csácsi Szent István szobornál emlékeztek meg az ünneplők.

Vigh László országgyűlési képviselő méltatta Szent István életútját és munkásságát hangsúlyozva, hogy az első magyar király személyisége legyen példa minden magyar számára. A Szent Istvánról szóló énekek és versek után Furján Gellért csácsi plébános atya szentelte meg az új kenyereket, amelyeket Vigh László, Balaicz Zoltán polgármester, Herkliné Ebedli Gyöngyi önkormányzati képviselő és Gellért atya szeletelt fel.

Szent István király emlékezete Zalaegerszegen

A megemlékezést mise előzte meg a csácsbozsoki Szent Sebestyén Plébánián, ahogy az augusztus 20-i ünnepséget is a Jézus Szíve Plébániatemplomban. A szentmisét Ocsovai Grácián és Andor György ferences atyák celebrálták. Elhangzott, hogy Andor Imre egyházközségi tagnak Mindszenty József bíboros életművének kutatása és hagyatékának ápolása terén végzett odaadó munkájáért a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta Áder János köztársasági elnök.

Ezt követően Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselő mondott ünnepi beszédet. Kiemelte, e jeles napon nemcsak emlékezni jöttünk államállapító Szent István királyunkra, de erőt meríteni és tanulni munkásságából, hogy lélekben és akaratban megerősödve folytathassuk mindennapi életünket.

Hangsúlyozta, korábban is nemzetek sorsát meghatározó folyamatok zajlottak, ennél fogva a jelen sorsformáló, évszázadokra jövőt eldöntő voltának felismeréséhez nem kell történelmi távlatból visszatekinteni, hanem most kell válaszokat adni a jövőt illető kérdésekre. Az utánunk jövő generációkért, gyermekeinkért, unokáinkért ez a felelősség a miénk!

„Hallgass fiam atyád intelmére, s ne vedd semmibe anyád tanítását” – idézte István király fiához, Imre herceghez szóló intelmét. Mint fogalmazott, így válik teljessé egy ezeréves gondolat, mert ebben a mondatban bent van minden, ami segíthet. A múlt tanulságainak megismerése, az elődök tisztelete, a család, igen, a család nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egy nemzet tisztán, öntudatosan, bátran tudjon élni, jövőt tervezni – hangoztatta végül.

Az ünnepi beszéd után Grácián atya, György atya, Zsugyel Kornél evangélikus lelkész, valamint Gecse Péter alpolgármester, Balaicz Zoltán polgármester és Vadvári Tibor alpolgármester szelték fel az új kenyereket. Az államalapítást és új kenyeret ünnepelték a Göcseji Falumúzeumban; a délelőtt kezdődő kenyérfesztivált Balaicz Zoltán polgármester és Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei elnöke nyitotta meg.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK