2023.05.29., hétfő - MagdolnaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Csökkent a beérkezett ügyek száma

2023. március 30. csütörtök, 20:54
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A Zalaegerszegi Törvényszék március 30-án rendezte meg éves összbírói értekezletét. Az esemény előtt sajtótájékoztatót tartottak a törvényszék, valamint az illetékességi területén működő bíróságok 2022-es tevékenységéről.

 Évértékelés a törvényszéken

A megszorítások és a takarékosság jegyében telt az előző esztendő, ennek ellenére a Zalaegerszegi Törvényszék időszerűen és szakmailag megalapozottan látta el feladatait – fogalmazott dr. Sorok Norbert, a törvényszék elnöke. Mint mondta: az elmúlt évben országos viszonylatban 3 százalékkal kevesebb ügy érkezett a törvényszékekere, mint az azt megelőző évben. Az érkezett ügyek száma Zalában is csökkent, mintegy 8 százalékkal. Szembetűnő, hogy a szabálysértési esetek száma csökkent leginkább, ami azzal magyarázható, hogy elmúlt a járványhelyzet, és ezzel a korlátozó intézkedéseket megszegők elleni eljárás.

Dr. Sorok Norbert és dr. Péter Zoltán János

Szintén csökkenést mutat mind a befejezett-, mind pedig a folyamatban maradt ügyek száma. A bíróságoknak országos szinten célja az, hogy folyamatosan csökkentse a kétéven túli ügyek számát. Tavaly mindössze 67 ilyen ügy volt folyamatban – fogalmazott az elnök.

A törvényszék a hatékony ítélkezés érdekében szakmai képzéseket, konferenciákat szervezett, és a tudásmegosztás több területe (intranet, tutorial videók) is nagy hangsúlyt kapott. Örömteli, hogy 2022-re teljesen megújult az ország egyik legkisebb bíróságának, vagyis a Lenti Járásbíróságnak az épülete.

Sorok Norbert arról is tájékoztatott, hogy a hagyományápolás jegyében a Zalaegerszegi Törvényszék épületében tavaly felavatták Deák Ferenc mellszobrát. Ezzel is jelezni szeretnék, hogy vannak olyan örök értékek, melyeket tovább kell adni az utókornak.

A sajtótájékoztatón jelen volt dr. Péter Zoltán János, az Országos Bírósági Hivatal Informatikai és Elektronikus Ügyintézési Főosztályának vezetője. Többek között elmondta: a Zalaegerszegi Törvényszék országos viszonylatban mindig élen járt az innovatív informatikai megoldások alkalmazásában. Legyen szó beszédleíró-programról, vagy távmeghallgatásról. Érdekes, hogy míg országos viszonylatban 2022-ben csökkent a távmeghallgatások száma (valószínűleg azért, mert véget ért a pandémiás helyzet), Zalában továbbra is nőtt ez a szám. 

A főosztályvezető azt is örömtelinek találja, hogy annak ellenére, hogy a zalaegerszegi az ország negyedik legkisebb bírósága, mégis mindig komoly szaktekintélyeket ad az országnak.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK