2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Egykori dolgozók találkoztak a ruhagyár épületében

2023. szeptember 02. szombat, 16:03
Szerző:-pet-; Fotó: pP
Egykori ruhagyári dolgozók látogattak el a volt zalaegerszegi ZA-KO vállalat épületéhez, ahol jelenleg loftlakásokat alakít ki a Zallure Park Kft. A rendezvényen a régi ruhagyár közel száz volt munkatársa vett részt, de Balaicz Zoltán polgármester és Szilasi Gábor önkormányzati képviselő is köszöntötte a vendégeket.

 Bejárás az épülő Zallure Parkban

Immár tíz éve találkoznak minden évben a ZA-KO ruhagyár egykori dolgozói. Mint azt Simon Lívia szervező lapunknak elmesélte, idén hármas jubileumot ünnepelnek. Húsz éve zárt be ugyanis a gyár, tíz éve találkoznak minden évben, és a vállalat egykori igazgatója, Szántó György idén lenne 100 éves.

Tíz évvel ezelőtt, az első találkozót a gyárbezárás tizedik évfordulója ihlette, akkor Lívia a lakására hívta meg néhány kollégáját egy kis emlékezésre. Ez olyan jól sikerült, hogy elhatározták, minden évben találkoznak. A lakást kinőtték, így a botfai Hüvös-kastélyba, majd a Napfény étterembe tették át „székhelyüket”. Az idei jubileum és a gyárépület felújítása adta az ötletet, hogy a tulajdonosokat megkeresve egy bejárást szervezzenek az egykori munkahelyükön.

Simon Lívia 35 évig – 1966-tól egészen a bezárásig – volt a ruhagyár munkatársa. Ipari tanulóként került az üzembe, majd egy év szalagmunka után a technológiai részlegre helyezték át. Azt mondja, ő itt nőtt fel, itt lett kislányból nagylány és szakképzett munkatárs. A ruhagyár neki a második otthona volt és marad. Csak szeretettel tud visszagondolni az itt eltöltött évtizedekre. Bár fáj a szíve, hogy a gyár bezárt, és sokáig nem is szeretett erre járni a siralmas látvány miatt, most mégis örül, hogy legalább megmarad az épület. Lehet, hogy egy új funkciót kap, de ismét élet költözik a falak közé – fogalmazott.

Balaicz Zoltán, Ács Anikó és Simon Lívia

A volt dolgozókat köszöntve Balaicz Zoltán elmondta: a ruhagyár fontos szerepet töltött be az ország gazdasági életében és a város mindennapjaiban, ezért az egykori munkatársak legyenek büszkék arra, hogy valaha e falak között dolgoztak. A polgármester a tulajdonosokkal egyeztetve ígéretet tett arra, hogy ha elkészülnek a loftlakások, akkor egy VIP-bejárás keretében ismét elhívják ide a csoportot.

A beruházó cég menedzsmentje részéről Ács Anikó fogadta az egybegyűlteket, aki a bejáráson az épület jövőjéről tájékoztatta őket; megmutatva, hogy az egykori termek milyen funkciót kapnak majd.

Mint ismert, a következő hónapokban magánberuházásban, az eredetihez hasonló stílusban újul meg az 1951-ben emelt gyárépület. A beruházó cég loftlakásokat és üzleteket alakít ki. Az önkormányzat a közművesítésben és a környezet parkosításában nyújt segítséget, illetve a polgármester ígéretet tett arra, hogy az Ollós nő szobor – mely jelenleg az Deák-iskola udvarán van – visszakerül a ruhagyár mellé.
 

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK