2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Együttműködés és kisbuszok adományozása

2023. április 16. vasárnap, 14:06
Szerző és fotó: Antal Lívia
Orbányosfa együttműködési megállapodást kötött Tusnádfürdővel, amellyel szorosabbra fűzték több éve fennálló kapcsolatukat. Az eseményre az erdélyi város ötfős küldöttséggel érkezett a zalai faluba, abból a célból is, hogy átvegyék Misefa és Nemesapáti községek által felajánlott kisbuszokat.

Tusnádfürdő és Orbányosfa, valamint Nemesapáti és Misefa között

Butyka Zsolt, Mérnyei Sándor, Zsigmond Barna Pál, Nagy Bálint, Sifter Róbert és Dósa Elek Levente

A rendezvényen köszöntőt mondott Nagy Bálint, a térség országgyűlési képviselője, közlekedési államtitkár. Beszédében kiemelte, az erdélyi településekkel való együttműködés mindig örömteli, mert erősíti a határon belüli és kívüli magyarok összetartozását. Mint mondta, a testvértelepülési megállapodás mellett ennek szép példája a használt, de még jó állapotú falubuszok átadása Tusnádfürdőnek. Ezt a lehetőséget a Magyar Falu Program biztosítja, amit Magyarország kormánya a vidék, a falvak, a kistelepülések felemelése érdekében hozott létre. Az infrastrukturális fejlesztések mellett falubuszra is lehet pályázni. Így kapott Nemesapáti és Misefa is új járművet, és fel tudta ajánlani a régit az erdélyi városnak.

A nemzet összekapaszkodása nyilvánul meg az együttműködési megállapodás aláírásával, hangsúlyozta Zsigmond Barna Pál. A határon túli magyar közösségek hatékony támogatásáért felelős miniszteri biztos kiemelte, a vidékfejlesztési támogatásokból jut a határon túl élő magyar közösségeknek, amit jól példáz a falubuszok átadása.

Tusnádfürdő küldöttsége nevében Butyka Zsolt polgármester köszönte meg a Nemesapáti által számukra felajánlott Volkswagen kisbuszt. Mint mondta, örömteli ez a nap az életükben, mert a testvértelepülési szerződés megkötésével még inkább érezhetik azt, hogy hazajöttek. Dósa Elek Levente, a Pro Szent Anna Egyesület ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, számukra hétköznapi realitás az, hogy a történelem elszakította őket az anyaországtól, de azt az érzést nem vehetik el tőlük soha, amit éreznek iránta. Mint mondta, a Szent Anna-tó és környéke értékeinek megóvására szövetkezett egyesületük örömmel veszi használatba a Misefától kapott Opel kisbuszt.

Mérnyei Sándor, Nemesapáti polgármestere és Sifter Róbert, Misefa polgármestere köszönetét fejezte ki annak okán, hogy a Magyar Falu Program révén módjukba áll átadni a járműveket Tusnádfürdő számára.

Az ünnepség végén Kocsisné Varga Judit, Orbányosfa polgármestere és Butyka Zsolt, Tusnádfürdő városvezetője aláírta az együttműködési megállapodást. Az orbányosfai küldöttség 2012-ben járt először Tusnádfürdőn, ahol részt vettek az erdélyi város gasztrofesztiválján. Kapcsolatuk akkor kezdődött, amit most megerősítenek a szerződéssel, mondta Kocsisné Varga Judit.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK