2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Elismerések és fejlesztések Pákán

2020. szeptember 20. vasárnap, 09:34
Szerző: Nemes Norbert
Címkék: Páka
Páka díszpolgárává avattuk Kövér Lászlót, az országgyűlés elnökét és kedves feleségét, a településről származó Bekk Máriát, ezzel is elismerve és megköszönve azt a megannyi segítséget, amit ők sok évtizede a falunak nyújtottak A házelnök és hitvese augusztus utolsó hétvégéjén vette át az ezt jelképező díszplakettet.

Képviselő-testületünk már az elmúlt évben határozatot fogadott el a cím adományozásáról, de az avatási ceremónia járványügyi és egyéb időpont egyeztetési nehézségek miatt ez idáig csúszott. A hagyományos Péter-Pál napi búcsú és bérmálási alkalom sem volt megfelelő számukra, de augusztus végén dr. Székely János, a szombathelyi egyházmegye püspökének közreműködésével sikerült végre tető alá hozni a ceremóniát – mesélte Lukács Tibor polgármester, aki további részleteket is elárult.

- Az ünnepi szertartáson a megyés püspök megáldotta a templomkertben álló és nemrég restaurált Szentháromság-szobrot, továbbá a templomunkban található és szintén felújított Mária-oltárt. Mindezen fejlesztések megvalósításához a házelnök saját pénzéből is adományozott. Ő a helyi futball csapat támogatójaként is élen jár, a januári egyházi bálok alkalmával pedig fővédnökként áll helyt nálunk. Az ő ráhatásával a plébániahivatalnak mindig sikerül egy nagyobb összeget félretennie, amiből a környékbeli filaiakon sikerül különféle modernizálást elvégezni. Az utoljára adományozott báli bevételből például a templomunk padsora alatti fűtés hatékonyságán tudunk majd emelni. A pápai szülővárosában és az erdélyi Csíkszentmártonban már díszpolgári címmel kitüntetett Kövér László ünnepi beszédében aláhúzta: a felújított Szentháromság-szobor és a hitükben megerősödő bérmálkozó fiatalok azt üzenik: a magyarság továbbra is hűséges a keresztény gyökereihez, hazánk változatlanul ragaszkodik Európa és az EU keresztény gyökereihez.  A felnőtt korának első éveiben a faluból elkerülő, majd nyaranta a családjával a községbe rendre visszatérő Bekk Mária is nagy megtiszteltetésnek tartotta a cím elnyerését.

- Az óvoda felújítását is sikerült végrehajtani.

- A Magyar Falu Program mintegy 30 millió forint támogatásából és 6 milliós önerőből a rekonstrukciónak egy újabb ütemét sikerült készre jelenteni. A több mint négy évtizeddel ezelőtt épített ingatlanon megújultak a belső terek, a burkolatok, a járófelületek, korszerűsítettük a fűtési rendszert és napelemeket szereltünk föl. Az energiahatékonyságot növelve a gázkazánok mellé új fűtőtesteket is beszereltünk. A gyakori beázást pedig tetőcserével sikerült véglegesen megoldani. Az egy évtizeddel korábban zajlott rekonstrukciós ütemben már korszerűsítettük a külső homlokzatszigetelést, a nyílászárók cseréjét és elvégeztük néhány vizesblokk cseréjét is. A villanyszereléssel összefüggő munkálatokat önerőből kellett megoldani. Ezen munkákat úgy igyekeztünk elvégezni, hogy a rendszer képes legyen arra, hogy egy lehetséges épületbővítés során egy majdani bölcsődét is kiszolgáljon. Az ünnepségen részt vett Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, aki beszámolt arról, hogy a kormányzat fő célja a vidék élhetőbbé tétele. Erre minden eddiginél nagyobb költségkeretet igyekeznek biztosítani. Az óvoda avató ünnepségen tiszteletét tette nálunk Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke, a térség településeinek polgármesterei és a helyi képviselők is. Az óvoda alkalmazottjaira, a mintegy harminc idejáró apróságra, szüleikre Németh Csaba, Páka plébánosa kérte Isten áldását. Magai-Király Eszter óvodavezető köszönetet mondott azért, hogy az iskolához hasonlóan most a kisgyermekeket gondozó és nevelő intézmény is kívül-belül megszépülhetett. Az ünnepségen Szőcs Emese vezetőhelyettes egy népének előadásával, a nagycsoportos Kocsis Luca pedig egy vers előadásával szerzett örömperceket.

- Milyen falumodernizálási törekvések vannak napirenden?

- A fogorvosi rendelő és az orvosi lakás megújítását szolgáló tavasszal beadott mintegy 30 milliót igénylő pályázatunk egyelőre tartaléklistán van. A külterületi dömeföldi településrészen állami források bevonásával, ugyancsak a Magyar Falu Program részeként egy kilenc személyes mikrobusz beszerzésével indítanánk be a tanyagondnoki szolgálatot, a gondozói hálózatot, a házi segítségnyújtást, a szociális étkeztetést. Egy Leaderes pályázat öt milliójából rendbe tennénk a temetői parkolót. Egy tízmilliós pályázat hozadékaként, a Tündérkert program részeként hegyi utakat aszfaltoztunk szakaszonként és sok gyümölcsfát is elültettünk zártkerti területeinken. A tíz fő munkavállalót foglalkoztató Start közmunka programhoz csatlakozva zöldséget és krumplit termelünk, rendben tartjuk a két köztemetőt és a köztereinket. A belterületi közutak háromnegyede jó állapotban van. Egy BM-es pályázatból és 15 százalék önerőből most két leromlott közutat szeretnénk modernizálni. A Göcseji Múzeum munkatársai az év végéig berendezik a tavaly megszépült tájházunkat, a restaurálandó anyagot már visszahozták. A nyáron több százan meglátogatták az Öveges-házat, a római katolikus templomot. A sportegyesületünkbe olvasztva újjáélesztettük az egykori tekecsapatunkat. Ők egyelőre pályabérléssel oldják meg a hobbijukhoz való kötődést. Játszótereink és sportparkunk elemei rendezettek Pályázati kiírásra várunk, hogy az egykori tekepálya újból a régi fényében tündököljék. Írásos nyomai vannak annak, hogy településünk jövőre lesz 900 esztendős. A jeles évforduló részeként szerveznénk meg a falunkból elszármazottak nyári találkozóját.
     

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK