2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Emlékezés a holokauszt mártírjaira

2017. június 18. vasárnap, 16:49
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A hagyományos gyertyagyújtással vette kezdetét vasárnap délelőtt a holokauszt 73. évfordulója alkalmából rendezett gyászmegemlékezés. A Zalaegerszegi Zsidó Hitközség és az önkormányzat közös ünnepségére az egykori zsinagógában, vagyis a Városi Hangverseny -és Kiállítóteremben került sor.

A szertartáson arra az 1200 mártírra emlékeztek, akik a munkaszolgálat és a deportálás áldozatai lettek. A gyertyagyújtást követően köszöntött mondott Siklósi Vilmos, a helyi hitközség elnöke, majd Vadvári Tibor alpolgármester mondott beszédet.

Siklósi Vilmos mondott köszöntőt

A szónokok felhívták a figyelmet arra, hogy e napon nemcsak a kegyetlen pusztításra emlékezünk, hanem a jelenre is; nem lehet ugyanis elégszer felhívni a figyelmet az oktatás fontosságára. Az ismeretek átadásával, nyitottságra, elfogadásra neveléssel elkerülhetők az efféle történelmi tragédiák. A holokauszt ugyanis nemcsak a zsidók ügye és története, hanem az egész emberiségé.

A negyedik gyertyát Bajzik Csaba, és kisfia Bálint gyújtotta meg

A gyászmegemlékezésen részt vett Paul Gulda, a RE.F.U.G.I.U.S. elnöke, valamint Schönberger András főrabbi és Fekete László főkántor is.
A ceremónia után az izraelita temetőben folytatódott az ünnepség, ahol gyászimára és koszorúzásra is sor került.
A zalaegerszegi hitközség tagjai vasárnap reggel ellátogattak Garai Sándor Arany János utcai domborművéhez, valamint a Boschán Gyula közi Gettó emléktáblához is. Ezt követően a vasútállomáson lévő Roma Holocaust emléktáblát is megkoszorúzták.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK