2022.05.23., hétfő - Dezs?Zalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Emlékezés a hősökre

2021. május 30. vasárnap, 19:55
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A város vezetői, kormányzati, katonai és rendvédelmi szervek képviselői, valamint civilek rótták le tiszteletüket május utolsó vasárnapján, a Magyar Hősök Emléknapján. 1917. óta, a II. világháború utáni éveket leszámítva, amikor is tiltott volt a nyilvános tiszteletadás, a tavasz utolsó vasárnapja a hazáért áldozatot hozó hősök emlékünnepe.

A Hősök Kertjében tartott ünnepségen Gecse Péter alpolgármester mondott megemlékező beszédet. Úgy fogalmazott, tisztelet és hála illeti azokat, akik a legdrágábbat, az életüket áldozták a hazájukért és a családjukért. De szót emelet nemcsak a hősi halottakért – akik névsorát a 1917-ben született törvény alapján minden községben kőbevésve őrzik – hanem a hadifogolytáborban szenvedőkért és azokért a családtagokért, akik testi-lelki nélkülözések közepette várták haza szeretteiket. 

- A Kárpát-medence magyarságának folyamatosan küzdeni kellett és ez a küzdelem nem volt hiábavaló. Példaértékűek ezek az emberek, őszinte tisztelet jár nekik. Hősnek lenni, azt jelenti, vállalni kell a bizonytalanságot, a küzdelmeket, gyötrelmeket, vállalni a hitet, akkor is, amikor azért rosszabb beosztás, kevesebb kereset jár. A mostani megemlékezés nem gyászünnep, hanem büszke kegyeletadás. Szükségünk van hősökre, nélkülük nem létezne a nemzet sem. Napjainkban fegyver nélküli küzdelem van a láthatatlan támadók ellen, melyek a bizonytalanság és a keserűség miatt okoznak súlyos, maradandó sebet. Napjainkban is vannak hősök, akiknek nem meghalni kell a hazáért, hanem élni érte. 

A megemlékezés koszorúzással zárult. Az ünnepségen közreműködött Urházy Gábor László színművész és H. Horváth Gyula. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK