2021.08.02., hétfő - LehelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Emlékezés a kommunizmus áldozataira

2021. február 25. csütörtök, 18:48
Szerző: -pet-; Fotó: pP
2000 óta február 25-én emlékezünk meg a kommunista diktatúrák áldozatairól, hiszen 1947-ben ezen a napon tartóztatták le Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. Letartóztatása és Gulagra hurcolása volt az első és talán legszimbolikusabb lépése a kommunista pártnak; hogy ezt követően mindenki számára világos legyen, mi vár az ellenszegülőkre.

Csütörtök délután Zalaegerszegen is csendes főhajtással és gyertyagyújtással tisztelegtek az áldozatok emléke előtt. A Kosztolányi úti Gulag emlékműnél rendezett eseményen részt vett többek között Vigh László országgyűlési képviselő, Balaicz Zoltán polgármester és Sifter Rózsa kormánymegbízott. De önkormányzati képviselők és civil szervezetek képviselői is elhelyezték az emlékezés mécseseit.

 A rendezvényen Vigh László elmondta: a legfrissebb kutatások szerint a világon mintegy 105 millió embert végeztek ki a kommunista diktatúrák alatt és ennél is több családot nyomorítottak meg az elnyomó rendszerek. Itt is élnek olyanok, akiket meghurcoltak, akiknek elvették a házukat, a munkájukat és földönfutóvá tették őket. Ma mindannyiukra emlékezünk – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Először 2001. február 25-én emlékeztek meg a kommunizmus áldozatairól az Országgyűlésben és a középiskolákban, azóta évente sor kerül az ünnepségre és a tiszteletadásra. Idén azonban a járvány miatt csak szűkebb körű, csendes gyertyagyújtásokat szerveztek.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK