2022.07.02., szombat - OttóZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Emlékezés a Nemzeti Összetartozás Napján

2021. június 06. vasárnap, 14:19
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A magyarságot és az országot megcsonkító trianoni békediktátum elrendelésének 101. évfordulóján Zalaegerszegen a Bajcsy-Zsilinszky téren, a tavaly felállított országzászló emlékműnél került sor a megemlékezésre.

     Mit tehetünk ma?

A város és a megye vezetői, a testvérvárosok közül Marosvásárhely és Lendva képviselői, valamint szervezetek, intézmények delegáltjai vettek részt az ünnepségen és a koszorúzáson. Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos mondott köszöntőt.

- Az összetartozás ünnepe lett ebből a napból, de nem ünnepelni jöttünk, hanem megemlékezni. 1920. június 4-én keresztre feszítették Magyarországot. Ma azt szeretnénk, hogy a határon túlon kisebbségbe került magyarságot ne tekintsék ellenségnek, hanem erőforrásnak, akik őrzik nyelvüket, kultúrájukat, a helyieknek is erőt adhatnak. Sok kérdés vetődik fel e nap kapcsán. Van-e még 100 éve a magyarságnak? Bírják-e még a határon túliak? Jogos volt-e ez a diktátum? Tehettek-e volna mást, mint az aláírást, az akkori vezetők? A fő kérdés azonban, hogy mit tehetünk most? A kormány az elmúlt években 100 milliárd forintot fordított arra, hogy a magyarság megmaradjon a Kárpát-medencében. Új Európát és új Magyarországot szeretnénk építeni, ahol számítunk a határon túl élő magyarokra is. Ha összefogunk, a „magyar név megint szép lesz” – mondta többek között Vigh László.

Az ünnepségen a testvérvárosok képviseletében Cseh Gábor, a Marosvásárhely-Zalaegerszeg Baráti Kör Zalaegerszegért díjas elnöke (Marosvásárhely), és Magyar János Lendva polgármestere vett részt. Szintén jelen volt Csíkszentlélekről az Esztány család, a közelmúltban felállított székelykapu alkotói. 

Az ünnepségen dr. Besenczi Árpád, a Hevesi Sándor Színház igazgatója, színművész Reményik Sándor: Eredj, ha tudsz című versét szavalta el. Énekkel közreműködött Pál Kriszti. Az ünnepségen a magyar és a székely himnusz is elhangzott. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK