2022.07.01., péntek - Tihamér, AnnamáriaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Empátiával és elkötelezettséggel a közigazgatásban

2020. január 22. szerda, 18:00
Szerző és fotó: Antal Lívia
Zala megyében soha nem merültek fel nehézségek, itt a közigazgatás valóban képes kiszolgálni azokat a fejlesztéseket, amelyek segítenek abban, hogy egy évtizeden belül Magyarország egyik legfejlettebb térsége legyen. Ehhez Zalaegerszeg is óriási lépéseket tett az elmúlt időszakban, hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Zala Megyei Kormányhivatal a járműipari tesztpálya fogadóépületében tartott szűkített állománygyűlésén.

Állománygyűlésen értékelte munkáját a Zala Megyei Kormányhivatal

Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke, dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke, Vigh László, dr. György István, Gulyás Gergely,
dr. Sifter Rózsa és Balaicz Zoltán, háttérben a Zala Megyei Kormányhivatal dolgozói

Gulyás Gergely elöljáróban gratulált a kormányhivatalnak a tesztpálya építéséhez szükséges megannyi engedélyezési eljárás gyors és professzionális végrehajtásáért, amivel a beruházást előmozdította. Mint fogalmazott, a tesztpálya a térségben egyedülálló fejlesztést hoz létre, amely iránt Angela Merkel német kancellár is érdeklődött egy berlini tárgyaláson Orbán Viktor miniszterelnöktől, 2018 nyarán. Egy Magyarország-térképen meg kellett mutatni neki a város pontos helyét, idézte fel a miniszter. Mint mondta, már akkor a német autóipar és rajta keresztül a német politika legfelsőbb szintje úgy tartotta számon az épülő tesztpályát, ami ugyan még a 21. században van, de már a 22. század technológiáját mutatja be.

A kormányhivatalok munkájára rátérve kifejtette, hogy az udvariság, az ügyek hatékony kezelése nagymértékben befolyásolja az állam megítélését, ami az ügyintézés szempontjából is összehasonlíthatatlanul jobb a 8-10 évvel ezelőttinél. Különösen bevált az egyablakos ügyintézés, ami az állampolgárok számára lehetővé teszi, hogy egy helyen tudják ügyeiket intézni. A kormányhivatalok létrejöttével az a 2010-es célkitűzés is teljesült, miszerint tegyék világossá, melyek az önkormányzati feladatok és melyek az államigazgatás keretébe tartozók. Maradtak még rendezetlen területek, mint például az építéshatósági jogkörök, amelyek most átkerülnek a kormányhivatalokba. A változások között említette továbbá, hogy egyfokúvá válik a területi közigazgatás, és kétfokúvá a bírósági jogorvoslat, de a kormányhivatalok felelőssége továbbra is megmarad. A területi közigazgatásban nem lesz létszámleépítés, és a járási hivatalokhoz sem akar hozzányúlni a kormány, feltételezések alaptalanok, hangsúlyozta. A jövő évi bérfejlesztéssel kapcsolatban azt közölte, hogy Zala megyében az újra bevezetendő cafeteriát is beleszámítva 15 százalékos lesz az emelés. Mint mondta, a tervezett béremelésekkel az a cél, hogy kormányhivatalban dolgozni ne csupán erkölcsi, de anyagi megbecsültség is legyen.

Vigh László országgyűlési képviselő, a 265 hektáron épülő járműipari tesztpálya miniszteri biztosa köszönetet mondott a Zala Megyei Kormányhivatalnak a rekordgyorsaságú ügyintézésért, ami nélkül nem tarthatna itt az építkezés. Vetített képes előadásban mutatta be a jelenleg 55 százalékos készültségi szinten lévő beruházás során már elkészült pályaelemeket. Hangsúlyozta, az egyedülálló tesztpályával és az idei érkező szakmai értelmiséggel Európa és Magyarország járműipari Szilícium-völgyét alakítják ki Zalaegerszegen.

Balaicz Zoltán, a megyeszékhely polgármestere köszönetet mondott Gulyás Gergelynek a tervezett beruházások elindításában nyújtott segítségért. Ugyancsak köszönetét fejezte ki a Zala Megyei Kormányhivatalnak. Munkájuknak és a szoros és korrekt kapcsolatnak köszönhetően Zalaegerszeg a 23 megyei jogú város között az elsők között állhat a Modern Városok Program egyes pontjainak megvalósításában. Kiemelte továbbá, hogy a kormányhivatal beruházásaiban sorra újultak meg a hivatalok, amellyel a város is tovább szépült. Úgy fogalmazott, eddig is kisebbfajta csodákat tudtak megvalósítani a jó kapcsolatnak köszönhetően. Az összefogás azt ígéri, hogy a csodák folytatódnak a jövőben is.

Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott azzal kezdte, hogy a Zala megye vesztese volt a szocialista kormány régiós törekvéseinek. A hivatalok Győrben és Szombathelyen működtek, ami megnehezítette a zalai emberek számára ügyeik intézését. A 2010. évi kormányváltással, a régiók megszűnésével majd a kormányhivatalok 2013. évi felállításával a megye teljes egésze esélyt kapott modern közigazgatási rendszerének kiépítéséhez. Ennek létrejötte lehetővé tette a racionális munkaszervezést, a gazdaságos működést és a bürokrácia csökkentését. A kormánymegbízott elmondta, a megyében kilenc kormányablak és kettő okmányiroda működik rugalmas nyitvatartási idővel. A felkészültség, a szakszerűség, a gyorsaság és a várakozási idő alapján az ügyfél-elégedettségi mutató rendkívül magas, 96,4 százalékos a decemberi felmérés szerint. 2017 közepétől az adóhatóság ügyfélszolgálata is elérhető négy vidéki kirendeltségen. 2018 októberében állították üzembe a kormányablakbuszt, ami a kistelepüléseken élőket hivatott kiszolgálni. A kormánymegbízott többek között beszélt arról, hogy uniós pályázatokból és saját forrásból 2014 és 2019 között 25 kormányhivatali épületet (közte a megyeházát) újítottak fel, ami összesen 4,5 milliárd forintot tesz ki. A személyi állományról elmondta: jól képzett kollégák dolgoznak a kormányhivatalokban, akiktől mindenekelőtt empátiát várnak az állampolgárok, s elkötelezettséget az államigazgatás irányába.

Dr. György István területi közigazgatásért felelős államtitkár beszédében úgy értékelt: amióta a modern közigazgatás létezik, ekkora átalakítást nem hajtottak végre, mint az elmúlt tíz évben Magyarországon. A kormányhivatalok létrejöttével olyan koncentráció jött létre, amely az államigazgatást és a területi közigazgatást is új szintre emelte.

A rendezvényen fellépett a Zala Táncegyüttes, melynek zárásaként elismerő oklevelet adtak át a Zala Megyei Kormányhivatal öt dolgozójának, dr. Sali Zsófia és dr. Németh Gyöngyi főosztályvezetőnek, László Katalin kormányablak szakügyintézőnek, Novákné Zámbó Rita kormányablak ügyintézőnek és Szelencsik Gábor osztályvezetőnek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK