2021.07.29., csütörtök - Márta, FlóraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Érdemes volt várni a jubileumi ünnepséggel

2018. június 28. csütörtök, 18:36
Szerző és fotó: Antal Lívia
Fennállásának 25. éves jubileuma alkalmából tartottak ünnepséget a zalaegerszegi Idősek Gondozóházában. A lakók és a munkatársak egy évet vártak erre az eseményre, de megérte, mert idén júniusra egy teljesen megújított épületet kaptak cserébe.

Az 1963-ban még bölcsődének létesített épület átfogó rekonstrukciója 2017-ben kezdődött, abban az évben, amikor az 1992-től már idősek gondozóházaként működő intézmény elérte fennállásának 25. évfordulóját. Tavaly, az idei évre is áthúzódó felújítási munkálatok nem tették lehetővé az ünneplést, amire most került sor. Minderről Balaicz Zoltán polgármester beszélt köszöntőjében, felidézve azt, hogy az 1992-ben megnyílt intézmény 24 férőhelyét 2000-ben 18 férőhellyel bővítette a városi közgyűlés.

Akkor alakult ki a jelenlegi létszám a gondozóházban, ahol 42 idős embernek nyújtanak átmeneti ellátást. Az elmúlt 25 évben is látszott, hogy egyre nagyobb igény lesz a férőhelyekre, ami az elkövetkező időszakban feltehetően csak nőni fog. A város vezetése éppen ezért gondolkodik az átmeneti ellátás, illetve a Gasparich úti Idősek Otthona által biztosított tartós gondozás bővítésében, továbbá a hospice ellátás létrehozásában.

A polgármester kiemelte továbbá, hogy a TOP-program lehetőséget adott a városnak a szociális ellátórendszer fejlesztésére, mely által a landorhegyi Idősek Gondozóházának elavult épülete is teljesen megújulhatott. Mint mondta, a 25 évvel ezelőtti kezdeményezés beért, ezért a következő évek fejlesztéseivel is hozzá kívánnak járulni ahhoz, hogy a gondozóház a jövőben is színvonalasan működhessen.

Végül azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt 25 évben az intézmény valamennyi munkatársa és vezetője hivatásként végezte munkáját, amivel országos szinten is szakmai hírnévre tett szert. A köszönet jeléül átadta a város közgyűlésének kitüntető oklevelét dr. Halász Erzsébet intézményvezetőnek (2. kép).

Az idősek régen nagy tekintélynek örvendtek, ha megbetegedtek a család látta el gondozásukat. Ma a családtagok egyre kevesebb időt fordítanak idős hozzátartozóikra a távolság, a kitolódott nyugdíjkorhatár, a munkahelyhez, a megélhetés biztonságához való ragaszkodás miatt. Dr. Halász Erzsébet köszöntőjében azokra a változásokra igyekezett rávilágítani, melyek a társadalom egyre nagyobb szerepvállalását eredményezték az idősellátásban.

A TOP-program keretében, 205 millió forintos ráfordítással megvalósuló energetikai korszerűsítéssel régi vágyuk vált valóra, hiszen az épület már jócskán nem felelt meg az elvárásoknak. A külső megújulást belső is követhette, melyre az önkormányzat 26 millió saját erőt biztosított. Ezen felül 2,5 millió forintot adott ápolást segítő eszközök (ágyak, éjjeliszekrények, falvédők, polcok) beszerzésére, amiért köszönetét fejezte ki az intézményvezető. Mint mondta, köszönet illet egy helyi vállalkozót is, akinek felajánlása révén szúnyoghálók kerülhetnek fel az új ablakokra. Így a higiéniás szabályok betartásával tudnak szellőztetni.

Dr. Halász Erzsébet hangsúlyozta, hogy a felújítás az intézmény költséghatékonyabb fenntartását teszi lehetővé. A megszépült lakókörnyezet, az új bútorok és eszközök az itt élő idősek életminősége, valamint a dolgozók munkakörülményeinek javulásához járulnak hozzá.

A jubileumi rendezvényen Radics Andrea, a Zalaegerszegi Gondozási Központ vezetője, valamint Makovecz Tamás önkormányzati képviselő is köszöntötte az ünneplőket.

A 21 szakemberrel működő intézmény négy hónapos ellátást biztosít, ami maximum egy évre hosszabbítható meg, ha indokolt. Egy évben általában 50–75 főt látnak el. A lakók nagy része a szintén önkormányzati fenntartásban működő Idősek Otthonába, vagy más bentlakásos intézménybe kerül.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK