2023.09.23., szombat - TeklaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Esküt tettek a bírósági ülnökök

2023. május 25. csütörtök, 10:28
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A közelmúltban tettek esküt és vették át megbízólevelüket a bíróság frissen megválasztott ülnökei. A Zalaegerszegi Törvényszék dísztermében rendezett ünnepségen Bene Csaba, a Zala Vármegyei Közgyűlés alelnöke, Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, valamint dr. Sorok Norbert, a törvényszék elnöke köszöntötte a megválasztott ülnököket.

Civilként segítik az igazságszolgáltatást

Többek között elhangzott: 5 járásbírósági és 21 törvényszéki ülnök kezdi meg a munkát, akiknek négy évre szól a megbízatásuk. A fiatalkorúak büntető pereiben, és munkaügyi perekben segítik a bíráskodást. A megyei közgyűlés 13 főt, a zalaegerszegi önkormányzat 8-, a nagykanizsai önkormányzat 3-, a megyében működő két roma önkormányzat pedig egy-egy személyt delegált az ülnökök soraiba. 

A zalaegerszegi önkormányzat nyolc főt delegált. Balaicz Zoltán is köszöntötte a megválasztott ülnököket

Dr. Sorok Norbert elmondta: az ülnökök a bíráskodás folyamatában a társadalmat képviselik. Civilként, saját tapasztalataikkal, de mindenkor pártatlanul és ideológiáktól menetesen, méltányosan, a törvények betartásával segítik az igazságszolgáltatást. „A társasbíráskodás csapatmunka, amire csak az alkalmas, aki képes másokat meggyőzni, ugyanakkor képes mások ellentétes nézőpontját is elfogadni. A döntés, amelyet a testület hoz, nem mindig lesz azonos az elképzeléseikkel, mégis képviselniük kell. Tolerancia, elfogadás és kölcsönös tisztelet az alapja” – fogalmazott az elnök.

Dr. Borsos András átveszi a megbízólevelét

Az ülnökök a fiatalkorúak büntető pereinél a bűnelkövetést, a társadalmi rend megsértését szankcionálják. De ennek a szankciónak mindenekelőtt a fiatalkorúak nevelését kell céloznia, valamint hozzásegíteni őket a társadalomba való visszailleszkedésre. A munkaügyi perek esetében pedig pontot tesznek egy-egy vitás jogvita végére a munkaadók és munkavállalók között.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK