2024.06.24., hétfő - IvánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Fánkfinomságok minden mennyiségben

2024. február 26. hétfő, 18:44
Szerző: Sámel József
Finomabbnál finomabb fánkok, minden mennyiségben. Akár ez is lehetett volna a jelmondata az idei nagykanizsai Országos Farsangi Fánkfesztiválnak, melyet 16. alkalommal rendeztek meg. 

Országos gasztronómiai és kulturális fesztivál Nagykanizsán

Kámánné Szép Terézia fesztivál igazgató, a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Központ vezetője hangsúlyozta: 2005-ben vette át az intézmény irányítását, a tervei között már akkor szerepelt egy nagyszabású, minőségi kulturális és gasztronómiai rendezvény beindítása. Egy évre rá megszervezték a fánkfesztivált, ami a kitartó és szorgalmas munkának, a fáradhatatlan szervezésnek köszönhetően gyorsan kinőtte magát. A rendezvény 2009-ben már kiérdemelte, megkapta az „országos” jelzőt. 

- Biztos voltam benne, hogy a városnak, a térségnek szüksége van olyan rendezvényre, mely a farsangi időszakhoz, a gasztronómiához, egyben a kultúrához kötődik, s idővel bővíthető. Gyorsan kinőttük a kezdeti helyszíneket, mivel a nagykanizsai lakosságon kívül, az ország minden pontjából és a határon túlról is egyre több érdeklődő érkezett. A XV. Országos Farsangi Fánkfesztivált már a Kanizsa Arénában szerveztük, mely a legideálisabb helyszínnek bizonyult – fogalmazott a fesztivál igazgatója. 

A háromnapos programsorozatot idén a Thúry György Múzeum „Pálinkás emlékek - pálinkafőző fazekak és más pálinkás edények” című kiállításával nyitották meg, de nem maradt el a hagyományos farsangi felvonulás sem. A vidám, maskarás menet ezúttal a keleti városrészből indult, ezzel egyidőben az Arénában már készültek a gasztronómiai versenyen résztvevő fánkcsapatok hagyományos, különleges és különleges táplálkozás igényt kielégítő fánkokkal. 

- Huszonkét csapat készítette a fánkokat, talán mondanom sem kell, hogy csodálatos volt az a látvány és ízvilág, amit alkottak – tette hozzá Kámánné Szép Terézia, köszönetet mondva minden támogatónak, közreműködőnek, résztvevőnek, valamint a helyi és országos média munkatársainak a programot népszerűsítő támogatásokért. – A gasztronómiai élmények mellett a nagyszámú közönség - rengeteg gyermek és felnőtt - számos bemutatón, koncerten, és egyéb kulturális programon vehetett részt. A gasztronómiai és minőségi kulturális kínálat mellett, kezdettől fogva nagy hangsúlyt fektettünk a társadalmi szerepvállalásra is. Idén véradást szerveztünk, de a csapatok közül sokan a fánkok eladásából származó bevételt felajánlották a nehéz társadalmi helyzetben élő családoknak és gyermekeknek. 

Kámánné Szép Terézia kiemelte: az Országos Farsangi Fánkfesztivál hagyománnyá, rengeteg ember által kedvelt rendezvénnyé vált. 

- Megállás nincs, a fánkfesztivál vonzereje hatalmas, ami nagy öröm számunkra. Ahogy eddig, szeretnénk évről-évre mindig többet, újdonságokat nyújtani, ezért törekszünk arra, hogy az eddigieknél még nagyobb vállalkozói, támogatói összefogással szervezzük meg a sokak által várva-várt programot. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK