2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Főhajtás az Áldozatok emlékművénél

2023. május 08. hétfő, 17:24
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A Magyar Antifasiszták és Ellenállók Zala megyei szervezete a zalaegerszegi zsidó hitközség tagjaival és az MSZP helyi szervezetével közösen idén is megemlékezett a második világháború európai befejezéséről, a győzelem napjáról.

 A győzelem napjára emlékeztek

Hóbor József

A Göcseji úti Áldozatok emlékművénél Hóbor József, a Magyar Antifasiszták és Ellenállók megyei szervezetének elnöke mondott beszédet. Kiemelte: május 8-9-én minden évben megemlékeznek a második világháború végét jelentő kapitulációról, ami a német fasizmus megsemmisülését, összeomlását jelentette Európa, és hazánk számára. A Japán fronton ekkor még voltak ugyan harcok, de kontinensünkön véget ért a háború, győztek a szövetségesek.

Az Áldozatok emlékművénél fejet hajtanak mindazon honfitársunk emléke előtt, akik a háború során vesztették életüket. Legyen szó a holokauszt áldozatairól, a fronton meghalt katonákról, vagy a bombázások során elhunyt civilekről. Hozzátette: Magyarország a lakosságszámához képest az egyik legtöbb áldozatot elszenvedő ország volt. Körülbelül 6-700 ezerre tehető azoknak a száma, akik konkrétan a háború miatt haltak meg.

A győzelem napjával, vagyis a háború végével lehetőség nyílt arra, hogy a Horthy-rendszer romjain egy demokratikus átalakulás kezdődjön. Ez azonban csak átmeneti lehetőségnek bizonyult a kommunista hatalom kiépülése miatt – fogalmazott Hóbor József.

A rendezvény koszorúzással zárult.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK