2021.06.18., péntek - Arnold, LeventeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Gazdag életút, szellemi tisztaság

2019. szeptember 10. kedd, 19:34
Szerző és fotó: Pánczél Petra
Író, költő, tudós, akadémikus, irodalomtörténész, miniszter. Felsorolni is nehéz, hogy hányféle dologgal foglalkozott élete során Keresztury Dezső, Zalaegerszeg szülötte, és díszpolgára.

Keresztury Dezső emlékezete

A város, valamint a róla elnevezett emlékbizottság tagjai születésének 115. évfordulója alkalmából rendeztek megemlékezést belvárosi szobránál. Mint azt Szemes Béla, a Keresztury Emlékbizottság titkára, az egybegyűlteket köszöntve elmondta: örül, hogy a város őrzi a költő emlékét, és szeptember elején minden évben megemlékezhetünk születésnapjáról. Hozzátette: jó, hogy számos program is kötődik nevéhez, ilyen például a Keresztury-szavalógála. De a város létrehozta az országos Keresztury-díjat is, melyet kétévente osztanak ki olyan szaktekintélyeknek, akik az irodalomtudomány terén alkottak maradandót.

A megemlékezésen beszédet mondott dr. Vadvári Tibor alpolgármester, aki felelevenítette Keresztury Dezső életpályáját. Megemlítve a berlini éveket, az Eötvös-kollégium igazgatásának éveit, valamint vallás- és közoktatásügyi miniszteri ténykedését is. Mint mondta: egy igazi polihisztort tisztelhetünk benne, aki nemcsak írt, hanem lelkesen kutatott is, például Arany János életművét. Politikusként pedig nem a párt-, hanem kizárólag a szakpolitika érdekelte. Ez nem is tetszett az éppen hatalomra jutó kommunistáknak. Keresztury 1947-ben maga mondott le a miniszterségről, egy évvel később pedig lemondatták a neves Eötvös-kollégium igazgatói posztjáról. Ezt követően került az MTA-hoz, mint főkönyvtáros, majd az Országos Széchenyi Könyvtárhoz tudományos főosztályvezetőnek.

Keresztury nemcsak szülővárosát, hanem a Balaton-felvidéket is otthonának tekintette. Verseiben sokszor megjelenik a szülőföld, a pannon táj szeretete. Élete utolsó évtizedeiben újra vissza is talált Zalaegerszegre; gyakran kereste fel családja egykori jánkahegyi hajlékát, és új barátokra is szert tett a városban. A jánkahegyi Keresztury-ház ma is őrzi gazdag hagyatékát.

A költőről megemlékezett Németh János keramikusművész, mint a tudós egykori barátja, tisztelője. Mint fogalmazott: jó, hogy őrizni tudjuk azt a lelkületet, szellemi tisztaságot, ami jellemző volt személyiségére és áthatotta egész munkásságát is.

Az esemény részeként Keresztury Dezső szobránál több intézmény és szervezet is koszorút helyezett el.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK