2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Gazdaságvédelmi intézkedési csomag

2020. március 26. csütörtök, 14:43
Közlemény
Azzal a javaslattal fordult Balaicz Zoltán a közgyűlés tagjaihoz, hogy fogadjanak el egy hét pontból álló helyi gazdaságvédelmi intézkedési csomagot, melynek tartalmáról előzetesen egyeztetést folytatott a kormánypárti és ellenzéki frakciókkal és önkormányzati képviselőkkel is, akik egyhangúlag támogatták azt. A polgármester Facebook-oldalán tájékoztatott a 7 pontos tervről. Ennek részleteit az alábbiakban közöljük.

1. Az önkormányzati tulajdonban lévő helyiségek bérleti díjának 50 százalékos csökkentése a veszélyhelyzet idejére azoknak a vállalkozásoknak, amelyeket érint a kormányrendeletben foglalt nyitvatartási idő korlátozása (vendéglátóhelyek, üzletek, stb.). Mi csak a saját, önkormányzati tulajdonban lévő helyiségekkel kapcsolatban hozhatunk ilyen döntést, azonban kérem a magántulajdonban lévő helyiségek bérbeadóit is arra, hogy a jövő és az újrakezdés érdekében, lehetőségeiket mérlegelve, amennyiben tehetik, ők is csökkentsenek átmenetileg a bérleti díjaikon.

Forrás: Balaicz Zoltán/Facebook

2. Fizetési halasztás, illetve részletfizetési lehetőség a helyi adókra vonatkozóan az ezt igénylő vállalkozásoknak (kivéve a kirívóan visszautasítandó eseteket, pl. nagy készpénz mennyiség, több luxusautó, stb.)
3. Adóügyi fizetési könnyítések igénylése esetén nem kell pótlékot fizetni.
4. Magánszemélyek és vállalkozások esetében is 12 hónapos pótlékmentes részletfizetési lehetőség adóügyek esetén.
5. Adóbevételekhez kapcsolódó végrehajtási eljárások felfüggesztése a veszélyhelyzet idejére (pl. munkabérletiltás, nyugdíjletiltás szüneteltetése, visszavonjuk a már kibocsátott hatósági átutalási megbízásokat, inkasszókat, visszavonjuk a gépjárművek forgalomból történő kivonására tett folyamatban lévő végrehajtási cselekményeinket).
6. A pénzügyi lehetőségek függvényében felülvizsgáljuk a befektetés ösztönző támogatási rendeletünket, az ahhoz kapcsolódó kedvezményeket, és további jelentős engedménnyel megvásárolható ipari területeket alakítunk ki.
7. Megvizsgáljuk az országos városfejlesztési alapokhoz való csatlakozási lehetőségeket, hogy annak segítségével nálunk is rendkívül kedvezményesen bérelhető SSC-t (Shared Service Center) alakítsunk ki újonnan induló start up vállalkozásoknak, vagy szünetelés után újrainduló, már meglévő, de most nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak.

További információk:


* Holnap megérkezik Zalaegerszegre az első maszk-szállítmány. A 7200 darabos szállítmányt első körben az önkormányzati intézményrendszerben dolgozók között osztjuk szét:
- Bölcsődei dolgozók: 100 darab
- Óvodai dolgozók és gazdasági ellátó dolgozók: 500 darab
- Gondozási Központ valamennyi idősügyi és szociális intézménye: 2000 darab
- Családsegítő és Gyermekjóléti Központ: 300 darab
- Egészségügyi alapellátásban dolgozók (rendelők): 200 darab
- Polgármesteri Hivatal és egyéb önkormányzati intézmények: 1100 darab
- Önkormányzati cégek (takarítás, szemétszállítás, kegyeleti ágazat, stb.): 3000 darab

* Március 30-án, hétfőn érkezik meg az első 10 ezer darab maszk abból a 60 ezres rendelésünkből, melyet minden zalaegerszegi polgár számára szeretnénk eljuttatni. A steril, higiénikus, ellenőrzött borítékolást március 31-én, kedden végzik majd az önkormányzati intézményrendszer dolgozói, utána postára adjuk őket, így néhány nappal később, április első napjaiban a postaládákba kerülhet az első 10 ezer maszk. Előre is köszönet minden csomagolásban részt vevő kollégámnak és minden postai dolgozónak! (Nagyon bízom benne, hogy senki nem próbálja kilopkodni őket a postaládákból. A rendőrséggel egyeztetve a legszigorúbb eljárásrendet kértem az ilyen esetekre!). A többi 50 ezer darab ütemezetten érkezik majd meg Zalaegerszegre két hét alatt és azokat is csomagoljuk, majd postázzuk.

* Emellett várunk egy további 2500 darabos rendelésünk megérkezésére is az egészségügyben dolgozók, a polgárőrök, és mindazok részére, akik a helyi idősek ellátására indított programunkban vesznek részt. Sikerült 1000 darab FFP2-es egyszer használatos védőmaszkot is rendelni, szállítási idejük még nem ismert, elsősorban a háziorvosainkat szeretnénk vele ellátni.

Friss, mai (március 26.) információk:
- A mai adatok szerint a Zala Megyei Szent Rafael Kórházba eddig 105 személy került be koronavírus fertőzésének gyanújával. Közülük 2 személynek lett pozitív a tesztje. 103 személy esetében a teszt negatív lett (őket influenzával, tüdőgyulladással, szövődményekkel kapcsolatban kezelik).
- A hatóságilag házi karanténra kötelezettek száma jelenleg a városban 46 fő.

Teljes bejegyzés:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10220985127438654&set=a.1934089752691&type=3&theater

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK