2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Gondviselés Háza: új fenntartó

2019. július 03. szerda, 17:51
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Kolping Otthon Zalaegerszeg július elsejétől Gondviselés Háza néven a Szombathelyi Egyházmegye fenntartásában működik tovább. Az 50 fő bentlakásos ellátását biztosító intézmény 2015-ben költözött a volt Pais-iskolában kialakított helyére. Akkor a Notre Dame Kanonok Rendtől a Kolping vette át a működtetést. A mostani fenntartóváltással nemcsak a működtetés, de a volt Pais-iskola teljes épülete is az egyházmegyéhez került.

A Szombathelyi Egyházmegye vette át az idősotthon működtetését

Dr. Székely János megyéspüspök az átvételi ünnepségen méltatta a keresztény szellemiségű idősotthon eddigi tevékenységét, az itt dolgozók szeretetteljes odafigyelését a gondozottak, az elesettek iránt. Mint mondta, továbbra is ebben a légkörben kívánják működtetni az intézményt, amit fejleszteni szeretnének. Terveik szerint hospice szolgálattal, szakápolási központtal és nappali ellátással bővítenék az otthont, hogy még több idős testvérnek tudjanak segíteni. A fenntartóváltással ezen célok elérését tűzték ki, bízva abban, hogy ez kezdete lesz sok más ilyen intézmény születésének az egyházmegyében. A megyéspüspök köszönetét fejezte ki minden közreműködőnek, közte a város vezetésének a fenntartóváltás elősegítésében kifejtett együttműködésükért.

 

Dr. Székely János, dr. Marx Gyuláné és Balaicz Zoltán az intézmény kápolnájában

A Gondviselés Háza az idősotthon új neve. Az új emblémán megjelenő segítő kezek azt jelképezik, hogy az intézményben ápolás-gondozás folyik. Erről dr. Marx Gyuláné intézményvezető beszélt, hozzátéve azt, hogy az isteni gondviselés az elejétől fogva kíséri az intézetet. Ugyanis a megszűnéstől mentette meg az, hogy 2015-ben átvette a működtetést a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet. A továbbélést segíti az újabb fenntartóváltás, ami miatt háláját fejezte ki Dombainé Arany Vera szociális referensnek, dr. Székely János megyéspüspöknek és a város vezetésének.

Balaicz Zoltán polgármester felidézte, hogy az egykori Pais Általános Iskolában 1981-ben 980 diák járt, 2007-ben már csak 300, ami miatt az akkori önkormányzat az iskola bezárása mellett döntött. Az új szerepére 2015-ben talált rá, amikor önkormányzati ráfordítással is, egy 200 millió forintos beruházásban kialakították az idősotthont. Most újabb fejezet íródott történetébe. Zalaegerszeg közgyűlése egyhangúlag döntött arról, hogy a teljes épület tulajdonjogát ingyen átadja a Szombathelyi Egyházmegyének. Hangsúlyozta: a fenntartóváltással gondos gazda kezébe került az idősek, a rászorulók ellátásában példás elkötelezettséget vállaló intézmény.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK