2022.10.04., kedd - FerencZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Határőrizet és mintavétel

2020. május 23. szombat, 18:34
Szerző és fotó: Antal Lívia
A mentőszolgálat két évfordulót is ünnepelt május 10-én, az Országos Mentőszolgálat 72 évvel ezelőtti, míg a szervezett életmentés 133 évvel ezelőtti megalakulását. Az idei tavasz azonban nem várt helyzetet idézett elő a koronavírus-járvány miatt a zalai mentők életében, akik a helyszíni mintavételek mellett a határátkelőkön belépő utasokat is ellenőrzik. Vincze Luca megyei vezető mentőtiszttel beszélgettünk.

A mentők plusz feladatai a járványügyi helyzetben

– Mind a mentőszolgálat, mind a szervezett életmentés történetében nem volt még ilyen helyzet, amit a koronavírus-járvány okozott. Hozzátenném, a világ történetében sem. A mentőszolgálat alapvetően a helyszíni sürgősségi életmentést látja el a nap 24 órájában, tehát a munka folyamatos. A járvány teljesen új helyzet elé állított bennünket napi szinten, annál fogva is, hogy plusz feladatokkal bővült tevékenységünk.  

– Melyek ezek?

– Munkatársaink a rendőrséggel közösen vesznek részt a határőrizetben, Letenyén, ami schengeni külső határ, már február elsejétől. Március 13-ától a csörnyeföldi autós pihenőben, valamint a rédicsi határátkelőknél is jelen vagyunk. Mentős kollégáink a hazánkba belépő utasok biztonsági ellenőrzését végzik a koronavírus-fertőzöttség kiszűrése érdekében. Testhőmérsékletet mérnek, illetve egy protokoll szerint kérdezik ki őket. Ha valaki ez alapján magas kockázatú osztályba sorolható, jelzik a mentésirányításnak, amely mentőt küld érte, ami kórházba szállítja. Egy magyar állampolgárságú férfi volt ez eddigi legsúlyosabb állapotú, akinek életét ez a „felfedezés” mentette meg. Szerencsére felgyógyult.

Új feladat a helyszíni mintavételezés, amit a kormányhivatal népegészségügyi osztályával való együttműködésben végzünk. Ezek száma már meghaladja a háromezret megyeszerte, ebből ezer feletti a szociális otthonokban élőket érintette, a többi a lakosságot. A háziorvos a tünetek alapján kéri a mintavételt, ami most már három hete minden esetben orr-garatból történik a beteg lakásán.  

– A kollégák védelmét hogyan oldották meg?

– Előbb a zalaegerszegi kórházban állítottuk fel mentesítő zónát, majd a nagykanizsai kórházban is. Itt a védőruhákból való kivetkőzés, illetve a fertőzött anyagok eltávolítása zsilipes rendszerben történik, védve a kollégákat. A mentőautókat ózongenerátorral is fertőtlenítjük. A megnövekedett feladatok ugyan átszervezést igényeltek, de ezeket a rendelkezésre álló állománnyal el tudjuk végezni. A vöröskereszt is segíti munkákat pár hete. Önkénteseik a határőrizetben és a mintavételben vesznek részt, adminisztrációs feladatokat ellátva.

– A járványveszély okozott-e változást az egyéb mentőhívások számában?

– A kijárási korlátozás miatt csökkent a járműforgalom az utakon, melynek következtében a közúti balesetek száma is. Iskolai, óvodai balesetekhez pedig egyáltalán nem kell kivonulnunk, mert az intézményeket bezárták. Úgy tapasztaljuk, hogy emberek is körültekintőbbek, mielőtt mentőt hívnának. A fertőzésgyanús személyek szállítása ugyan megemelte a kivonulások számát, ami ezzel együtt átlagosnak nevezhető az ilyenkor szokotthoz képest. 

– Kik kaptak kitüntetést a mentők napja alkalmából?

– A járvány miatt a központi ünnepség elmaradt a parlamentben, de a kitüntetéseket odaítélték. A megyéből Gál Zsolt zalaegerszegi mentőápolót Iránytű-díjban, míg Ritter Jenőné adminisztrátort főigazgatói dicséretben részesítették. A mentőnap alkalmából országosan átadott 20 új autóból a zalaegerszegi mentőállomás is kapott egyet. Ezzel együtt 29 mentőautó áll rendelkezésünkre a megyében, ezek mindegyike az új, sárga színű mentőautó. Köszönetemet szeretném kifejezni a közel 300 kollégámnak a veszélyhelyzetben való helytállásukért is. Továbbá azoknak az adományozóknak, akik az elmúlt két hónapban finomságokkal, ajándékcsomagokkal leptek meg bennünket, és akik révén majdnem mind a tíz megyei mentőállomásra került egy új mosó- és szárítógép.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK