2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Hittel és azonosságtudattal

2017. augusztus 21. hétfő, 17:25
Szerző és fotó: Antal Lívia
Legnagyobb királyunk „a közösségi szabadság legmagasabb eszményéből, az önrendelkező államból teremtett olyan valóságot, amelyben minden magyar megélhette, valóra válthatta a lelki szabadság legmagasabb eszményét, a keresztény hitet” – hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Szent István-szobornál tartott ünnepségen, Zalaegerszegen.

A régmúlt és a jelenkor magyarjai együtt hittek és hisznek ma is abban, hogy a Szent Istváni erő a magyarság megmaradásának és fejlődésének mindenkori feltétele, fűzte hozzá. Mint fogalmazott, „láthatatlan és látható ellenségeink" azonban tudták és tudják, hogy államalapító királyunk örökségének nemcsak védelmezői vannak, hanem felszámoló-jelöltjei is akadnak mindig. Nem véletlen hát, hogy a történelem során az önrendelkező magyar állam elleni támadások mindig együtt jártak a magyarság keresztény hite és egyháza elleni támadásokkal. Szent István trónra lépésétől napjainkig eltelt 1017 esztendőben a magyar nemzet mindösszesen 575 esztendőt élhetett egy önrendelkező magyar állam keretei között, míg 442 esztendőt önrendelkezési jogától megfosztottan idegen fennhatóság alatt vergődve töltött el. Ez a 442 esztendőnyi magyar élettapasztalat 442 nyomós érv amellett, hogy mi, mai magyarok a XXI. században is oltalmazzuk Szent István királyunk örökségét, önrendelkező nemzeti államunkat és keresztény hitünket – hangoztatta a házelnök.

Szent István örökségével az önrendelkezésért

Mint mondta, erre azért van szükség, mert a világban ugyanis vannak erőcsoportok, amelyek most az Európai Egyesült Államok jelszavát tűzve zászlajukra indulnak rohamra az európai nemzeti államok ellen. Mindez azon erőforrásokért zajlik, amelyek felett jelenleg még az európai nemzeti államok polgárai által demokratikusan megválasztott kormányok rendelkeznek. Szent István mai magyar népe azonban nem kíván lemondani államáról, hitéről és azonosságtudatáról, a magyar választópolgárok erről döntöttek 2010-ben, ezt a döntésüket erősítették meg 2014-ben, és a 2018-as választásunknak is ez lesz a tétje – érvelt Kövér László.

A magyar államalapításra emlékező ünnepségen Székely János szombathelyi megyés püspök szentelte meg a 74-es főút csácsi kereszteződésében felállított kettős keresztet. Beszédében úgy fogalmazott, szimbóluma annak a kapocsnak, a magyar nemzetet ezer éve megtartó hitnek, Krisztus megváltói művének, melyen Szent István országa alapult ezer évvel ezelőtt, és amelyre ma is emberhez méltó élet épülhet.

Augusztus 20-án a ferences templomban tartott ünnepségen Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos többek között azt mondta, Szent Istvánt hite tartotta meg 42 évig a trónon, és mint uralkodó hatalmát gyakorolva tudatában volt Isten előtti felelősségének. A magyarság történelme során mindig akkor cselekedett helyesen, amikor Szent István keresztény hitét és szigorúan szervezett államiságát egyaránt követte. Éppen ezért kell tanulnunk a történelemből, mert csak akkor maradunk meg, ha megőrizzük szokásainkat, hagyományainkat, kultúránkat, és ha a társadalom legfontosabb sejtjeire, a családra építjük hazánkat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK