2024.03.03., vasárnap - KornéliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Haladni tovább a Szent István-i úton

2019. augusztus 20. kedd, 12:05
Szerző és fotó: Antal Lívia
Zalaegerszegen a hagyományok szerint két helyszínen emlékeztek meg az államalapításról. Augusztus 19-én a csácsbozsoki Szent István-szobornál a honvédelmi miniszter, míg augusztus 20-án a Jézus Szíve Ferences Templomban a város polgármestere tekintett vissza Szent István hazát teremtő államszervező tevékenységére.

Az államalapítóra emlékeztek és megszegték az új kenyeret

Benkő Tibor azt mondta: István király volt az, aki felismerte, hogy önálló, független és erős államra van szükség. István által szorgalmazott törvények teremtették meg annak az alapját, hogy a magyar állam a nyugati keresztény világ felé fordulva le tudott telepedni, és napjainkig is őrzi magyarságát és az országot. Mint fogalmazott, továbbra is elődeink útján kell haladnunk, hogy békében és biztonságban éljünk. Ez nagyon törékeny is lehet, utalt a közelmúltbelinek nevezhető délszláv és az ukrán válságra. „Országunk déli határainak szomszédságában, bár azt mondjuk, hogy béke van, de ez annak is köszönhető, hogy több ezer katona segít annak fenntartásában”. Tennünk kell tehát a békéért, ezt szolgálja a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program, amely a jövőben is a békét és a biztonságot nyújtja nemzetünknek, hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Herkliné Ebedli Gyöngyi önkormányzati képviselő, Vigh László országgyűlési képviselő, Benkő Tibor miniszter, Balaicz Zoltán polgármester és Furján Gergely plébános

Augusztus 20-án a Jézus Szíve Ferences Templomban Balaicz Zoltán polgármester azt mondta: Szent István feladata volt, hogy otthont teremtsen nemzete számára. Olyan otthont, amely véd az ellenségtől, amely nemcsak a túléléshez, hanem az építkezéshez, a gyarapodáshoz szükséges feltételeket is biztosítja.

– Mit jelképez a közös állam megalapítása? Nos, akkor sem gondolkodott mindenki egyformán, de mégis sikerült egy mindenen felül álló cél érdekében összefogni! Most is ez a lényeg, hogy mi mindannyian, még ha néha bizonyos kérdésekben széthúzva is, de megkapjuk a kellő kereteket ahhoz, hogy itt éljünk és dolgozhassunk együtt a jövőért a Kárpát-medencében, Magyarországon, Zalaegerszegen – emelte ki a polgármester. A jövő ugyanis itt van velünk, itt van bennünk, és ott volt az őseinkben, a nagyszüleinkben, a szüleinkben és ott lesz a gyermekeinkben és az unokáinkban is. Csak fel kell ismernünk, hogy amit teszünk érte, igazából magunkért, a hazánkért, a városunkért, a közösségünkért tesszük.

Az elmúlt években soha nem látott közös összefogással indultunk el egy új úton, azzal a hittel, hogy ez a megyeszékhely többre hivatott. Nekünk, az elmúlt évezredben élt városépítő polgárok utódainak is van feladatunk: szeretnénk, ha Zalaegerszeg nem csak a múlt és a jelen, hanem egyben a jövő városa is lenne, ahol mindenki megtalálja a jövőjét! Legyünk hát bátrak, hűek maradva államalapító Szent István királyunkhoz és az előttünk járó nemzedékekhez. Legyünk hasznára mindazoknak, akik velünk élnek, s akik utánunk jönnek – szögezte le végül.

Bali Zoltán, Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselők, Balaicz Zoltán, Vigh László, Hodánics Péter református lelkész, Grácián atya, ferences szerzetes és Zsugyel Kornél evangélikus lelkész

A templomi ünnepségen elhangzott, hogy dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Balaicz Zoltán polgármester közös felterjesztésére dr. Áder János köztársasági elnök Szent István napja alkalmából példaértékű városvezetői tevékenysége elismeréseként Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetésben részesítette dr. Gyimesi Endrét, Zalaegerszeg korábbi polgármesterét. A zalaegerszegi születésű dr. Réthelyi Miklós korábbi minisztert Magyar Érdemrend középkereszt a csillaggal, míg Sziráki István nyugalmazott építészmérnököt Magyar Érdemkereszt kitüntetéssel ismerte el.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK