2024.06.14., péntek - VazulZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Hűség és összetartozás

2018. július 09. hétfő, 18:38
Szerző: V.Zs.; Fotó: Seres Péter
A marosvásárhelyi Kóródi Szász Albert festőművész kiállításának megnyitásával kezdődött a Zalaegerszeg-Marosvásárhely Baráti Társaság (ZA-MA) jubileumi ünnepsége. A Városi Hangverseny-és Kiállítóteremben Nemes László festőművész személyes élményeit is megosztva szólt a marosvásárhelyi kulturális és művészeti élet történetéről.

Mint fogalmazott, Marosvásárhely a székelyek legnagyobb városa, az egyetlen olyan székelyföldi település volt, amelyik szabad királyi város címmel büszkélkedhetett. A városi élet a 18. század során kezdett kibontakozni, de igazi lendületet a 20. század elején Bernády György polgármestersége alatt tett, aki európai szintre emelte a várost. Szólt az 1911-13 között épült Kultúrpalota jelentőségéről, a példaértékű művészeti gimnázium működéséről, a székely amatőr művészeti világról. Kóródi Szász Albert kiállított festményeiről azt mondta: természetelvű alkotások, Erdély létét, derűjét, örök motívumait mutatja be.

     15 éves a Zalaegerszeg-Marosvásárhely Baráti Társaság

Az ünnepségen Balaicz Zoltán polgármester felidézte: Marosvásárhely és Zalaegerszeg között 1996 októberében jött létre a hivatalos kapcsolat. A szerződést dr. Gyimesi Endre akkori polgármester valamint néhai Fodor Imre polgármester és Orbán Dezső alpolgármester jegyeztek. 2000-ben jött léter Cseh Gábor elnök vezetésével a Marosvásárhely-Zalaegerszeg Baráti Kör (MA-ZA), majd 2003-ban dr. Hóbor Erzsébet vezetésével Zalaegerszegen is megalakult a ZA-MA. Az elnöki teendőket ellátta még Pintér János és Gecse László is. A Zalaegerszeg-Marosvásárhely Baráti Társaság jelenlegi elnöke dr. Gyimesi Endre.

A nemzet sorsközösség – folytatta Balaicz Zoltán. – Nem más tartja össze, mint a szeretet, a ragaszkodás, a hűség, az összetartozás. A magyarság így volt képes arra, hogy ha fizikai valójában részeire is szakadt az ország, mégis újra és újra szellemi egységbe kovácsolódott. A nemzetbe gondolkodó magyar emberek egységére ma is szükség van.

Köszöntötte az ünnepségen jelen lévőket dr. Gyimesi Endre és Cseh Gábor is, akik a testvérkapcsolat jelentőségéről beszéltek. A baráti kör volt elnökeinek munkáját kitüntető oklevéllel köszönték meg.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK