2024.06.24., hétfő - IvánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Húsz éve Gyenesért és a térségért

2018. április 25. szerda, 10:32
Szerző és fotó: Nemes Norbert
A 20 éves jubileumát ünneplő térségi Forrásvíz Természetbarát Egyesület (FOTE) a majd fél hónapot átfogó Zöld Hetek rendezvénysorozat részeként, április 21-22-én óriási sikerrel rendezte meg a huszadik „Rügyfakadás-Tavaszünnep” kulturális és környezetvédelmi szabadtéri rendezvényét.

Az aktív erdei programokba idén több helyi intézmény is tevékenyen bekapcsolódott. Az „erdőben ünnepeltek” az iskolai, óvodai csoportok és a civil közösségek. Az ünnep tiszteletére, a nyarat idéző időjárási körülmények között verődtek csapatokba a családok, a baráti körök, a térségi és megyei természetjáró szervezetek. A program-napok így már-már nyárköszöntő hangulatban szerveződtek a természet- és környezetvédelemi ismereteket népszerűsítő Föld Napi szabadtéri rendezvények körül. Az idei gyűjtés bevételét is a már korábban megkezdett projekt, a „Balatongyöröki Pele apó tanösvény rendbetételére” szánták. Az „Erdőben az iskola program” ügyesen indította a rendezvényt.

Másnap, egy rövid séta túra keretében az ovisok ismerkedtek Szentes Szilárd geotúra vezető erdőleckéivel. A III. Szegedi Honvéd zászlóalj és az Asbóth Sándor Gyenesdiási Huszárbandérium hangulatos felvonulásával kezdődött a tavaszi honvéd felvonulás a település fő utcáin végig, több megállóval a Nagymezőig. A 48-as forradalom 170 éves visszatekintése, a fegyverzeti bemutató iskolaudvari megtartása csak fokozta a gyerekek tavaszi hangulatébresztését. A Csepel teherautón a keszthelyi BOOMBAtucada ütős együttes kísért, beharangozva a „rügyfakadás” ünnepét. A Nagymezőre érkező kitartó érdeklődők idén is láthattak huszárkonyhát, és vidáman éneklő menetet. A vasárnapi főzőversenyre rekord számú 24+2 komolyan felkészült, és portájukat autentikusan kialakító csapat jelentkezett.

Az ünnepélyes megnyitón Gálné Németh Ildikó, elnök köszöntője után Gál Lajos polgármester üdvözölte a résztvevőket. Az együttműködés öröméről és fontosságáról Berdán László, a Zala Megyei Természetbarát Szövetség egykori elnöke, a 30 éves Lepke túra alapítója; id. Kalapos István, a Meteor Természetbarát Szervezetek Országos Szövetsége, Keszthelyi Szervezetének egykori elnöke; Csányi Zoltán, az ötéves Magyar Vándor Klub elnöke; és Vass László, a szintén 20 éves Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület elnöke mondták el ünnepi gondolataikat.

A színpadra felálltak a jelen lévő, alapító „forrásvizesek” is és együtt köszöntötték őket a megjelentek. Egy nagyon szép, emblémával ellátott jubileumi tortán égett a 20 évet szimbolizáló gyertyaláng, melyet a megjelentek közösen fújtak el. Emlékeztek a 20 esztendő alatt megismert természetbarát, planétás és természetvédelmi tevékenységre a Keszthelyi-hegységben és a Kelet-zalai együttműködés sikerére. A civilek a térségben segítették a gyenesdiási helytörténeti értékek megmentését, az erdők hulladék-mentesítését, a keszthelyi-hegységbeli források tisztítását, a Dornyai örökség megőrzését, a balatongyöröki mandulafásítást, a zalai Balaton-parti bakancsos utak rendbetételét és a keszthelyi belvárosi utcák fásítását is.

A gyerekek örömére a Keszthelyi Katasztrófavédelem hagyományosan kivonult az egyik fecskendős tűzoltóautóval. A honvédek műsorát idén is sokan megcsodálták. Az elkészült finom ételek bírálásával egyidőben került sor a népszerű Brumi Bandi Band gyerekműsorára és a Gyenesdiási Dalárda az idei évben is a főzőhelyéhez várta az énekelni és nótázni vágyó vendégeket. Miközben a Gyutai Barna, étterem-igazgató és Plótár István, mesterszakács vezette zsűri elkezdte munkáját, felnőtt és gyerek kategóriában kiosztották a Föld Napi vetélkedő kérdéseit. A leginkább szabadtűzön főtt finom étkek illata, betöltötte a Nagymező kőrisvirág illattal és madárfüttyel teli levegőjét.

A 20. évforduló tiszteletére mutatták be az Ivanics Lajos és felesége Ilus által összeállított: „Régi korok konyhája” - című színes kötet, ami a közösségi főzés, a régi és egészséges alapanyagokból készült ételek receptjeit tartalmazza. A könyvben helyet kaptak a nagymezei „régi korok konyhája győztes ételei”, két évtized ételkülönlegességei, zalai és balatoni étkei. Igazán finom ételek készültek a nap során, hiszen pillanatokon belül elfogyott a 24 csapat által kínált sok-sok ételkülönlegesség. Érkeztek főző csoportok Zala megye több pontjáról, de Budapestről, Győrből, sőt az Alföldről is.

A Nagymező Bajnoknője és Bajnoka versenyben, sodrófahajításban és kődobásban versenyeztek a nők és a férfiak. A kicsiket és nagyokat a mászófal és trambulin mellett, a Varázshangok az Egészségért Egyesület lelkes aktivistái mozgatták meg és kápráztatták el játékaikkal. A lovas programokat Vitéz Viktória, a Gyenesdiási Lovassport Egyesült elnöke fogta össze, aki ügyes tanítványai révén igazán szép és értékes bemutatót vezényelt. Volt népzenei és néptáncos program rögtönzött táncházzal.

A vidám, jó hangulatot Tarjányi Sándor néptánc oktató moderálta. A táncos - zenei est hangulatát, már a fellobbanó tábortűz fényében, a tűz körül élvezhették a sokáig maradó közönség tagjai. A vendégek egy egész napot átfogó, igazán vonzó és népszerű bemutatókat láthattak a NABE vándorkiállítása révén, valamint a Cserkészek és Csider völgyi Lövészklub jóvoltából. A Forrásvíz Természetbarát Egyesület a természetvédelem és természetbarát elképzelések nemes ügyét a lelkes tagság és a nagylelkű támogatók segítségével tudta ilyen színvonalasan megrendezni.

A következő héten Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal, Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője tartott előadást a helyi iskola által szervezett egy hetes „Fenntarthatósági Témahét” keretében a klímaváltozásról és annak következményeiről. Korunk környezeti kihívásait szemléltető, látványos kísérlettel gazdagított, közel két órás előadás egyik legfontosabb üzenete mindenki számára az volt, hogy cselekedeteinknek következményei vannak, melyekért a felelősséget is magunknak kell vállalni. Mindannyian, ha kis lépésekkel is, de tehetünk azért, hogy a Földünk élhető maradjon. Nincs tartalék bolygónk, a Föld egyszer megtelik az általunk termelt hulladékkal, széndioxiddal. Rajtunk, példamutatásunkon és a gyerekeken is múlik, hogy képesek vagyunk-e vigyázni életterünkre!

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK