2022.12.07., szerda - AmbrusZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Isten éltesse a 24 éves Zalakarost!

2021. augusztus 23. hétfő, 16:43
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Zalakaros Város Napjait az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékünnepéhez kapcsolva tartották a Szőlő utcai Karos Korzón a gyógyüdülőhely közelmúltban felavatott rendezvény- és látogatóközpontjában.

Szép sikertörténet a járvány alatt is

Kitüntetettek a díjátadón (balról jobbra): Tarnai László Józsefné, Kovács Szabolcs, Tóth Zoltán (ART Hotel), Jankovics Ferenc, Szabadicsné Madaras Katalin,
Novák Ferenc polgármester, Horváth László, Bekéné Tóth Beáta, dr. Szentgyörgyvölgyi Eszter jegyző.

A várossá nyilvánítás 24. évfordulóján rendezett ünnepségen az üdülőváros és a megye vezető személyiségei is tiszteletüket tették. A program kezdetén a képviselő-testület tagjai a fürdőváros legfiatalabb lakóit köszöntötték. Azon „aprónépek” karjára kötöttek kendőcskét, akik az elmúlt két évben születtek, e gesztussal erősítve a helybeli családosok kötődését a településhez. Ezen alkalommal fogadták a város felnőtt polgáraivá is azokat a fiatalokat, akik az elmúlt és idei évben töltötték be 18. életévüket. A fiatalok szalagot kötöttek a város zászlajára, az avatás emlékére.

„Vegyes érzelmekkel ünnepel a város a 24. születésnapon. Az elmúlt és az idei esztendőben olyan dolgok történtek, melyek megrázták Zalakarost, az országot, sőt az egész világot. Egy világjárvánnyal kellett és kell küzdenünk ma is, mely alapjaiban rengette meg gazdaságunkat, társas életünket” – ezekkel a gondolatokkal kezdte városnapi beszédét Novák Ferenc polgármester. Hosszú hónapokra bezárt a fürdőnk, becsukta kapuit 15 szállodánk, magánszállásaink, turisztikai szolgáltatóink. De bezártak intézményeink is, megállt az élet. Szívszorító volt látni turisták, emberek nélkül a virágos, gyönyörű Zalakarost.

Óriási veszteségeink keletkeztek. Gazdasági, pénzügyi részei forintálisan is kimutathatók. Sokat veszítettünk egészségünkből, s hatalmas károkat okozott a járvány a mentális egészségünkben, és az emberi kapcsolatokban. Hangsúlyozta azonban: a pandémiában egyúttal olyan összefogás is megmutatkozott Zalakaroson, mely a későbbiek során is példaként szolgálhat, és Zalakaros olyan szerencsés helyzetben van és volt, hogy gyarapodni is tudott az eltelt hónapok során. Ennek egyik látható eredménye az új gyógyhelyközpont, mely az önkormányzati beruházások sorában az első helyet foglalta el.

Köszöntőjében Manninger Jenő további kormányzati támogatásokat ígérve részletezte, hogy milyen gyors fejlődési utat bejárva lett Karosból egy erős, dinamikus, nemzetközileg is jegyzett gyógyturisztikai desztináció. Jelezte, hogy a város gazdagodása az elmúlt tíz évben különösen szembetűnő volt. Sylwester Lewicki, a lengyel testvérváros, Olesno polgármestere örömének adott hangot, hogy a járvány okozta nehézségek ellenére is a folyton szépülő gyógyhelyen újra együtt ünnepelhet lengyel és magyar. A tavalyi és az idei évhez kötődő elismerések átadására is sort kerítettek.

A városi kitüntetéseket Novák Ferenc polgármester és dr. Szentgyörgyvölgyi Eszter jegyző adta át. Zalakarosért kitüntető címmel jutalmazták Tarnai László Józsefnét a helyi közösségekben végzett aktív munkájáért. E díjat kapta Norbert Seidl, Pucheim testvérváros polgármestere is. A turizmus és vendéglátás területén végzett érdemeiért Kovács Szabolcsot valamint az ART Hotelt díjazták. A sportban betöltött szerepéért Szabadicsné Madaras Katalin kiváló tevékenységét ismerték el, kulturális vonalon Horváth László, a közszolgálati fronton Bekéné Tóth Beáta szerepvállalását tartották érdemesnek díj átvételére. Emlékplakettet kapott Jankovics Ferenc, a fürdőváros kiváló tanulójává Horváth Sárát választották.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK