2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Jubileumi év és vármakett avatás

2017. május 05. péntek, 17:04
Szerző: -pet-
A város napjához kapcsolódó rendezvényekről, illetve az idei Egerszeg Fesztivál programjairól tartott a szervezőkkel közös sajtótájékoztatót Balaicz Zoltán polgármester. Elhangzott: az összművészeti rendezvénysorozat 2017-ben a város első írásos említésének 770. évfordulója előtt is tiszteleg, így a hagyományos programokon túl, számos esemény a jubileum jegyében zajlik a következő hetekben.

Balaicz Zoltán a hivatalos programokkal kapcsolatban úgy tájékoztatott, hogy a rendezvénysorozat május 12-én indul (vagyis a város napjához, május 13-hoz legközelebb eső pénteken) Kovács Károly néhai polgármester emlékművének koszorúzásával, majd ünnepi misével. Ezt követően 10 órakor kerül sor a Mindszenty téren Farkas Ferenc szobrászművész új – az egerszegi várat ábrázoló – makettjének avatására.

Programkavalkád a fesztivál idején

Egerszeg Fesztivál a 770. évforduló jegyében

A jubileumi év jegyében, az avatás után 770 óvódás 770 darab kék-fehér lufit ereszt majd szélnek. Tizenegy órától pedig a hagyományos ünnepi közgyűlés keretében adják át az idei Díszpolgári címet és Pro Urbe díjakat.

Május 12-től, a június 9-én kezdődő háromnapos fesztiválig tematikus hétvégék zajlanak a belvárosban. Május 20-21-én Komolyzenei hétvégére, 27-28-án Folklór hétvégére, június 2-3-án Street Food hétvégére kerül sor a Dísz téren. Ezek részletes programjait Győrffyné Könczöl Tímea, a zeneiskola vezetője, Tompa Gábor, a Kvártélyház igazgatója és Horváth Szilárd, a Városmarketing Iroda vezetője ismertette.

Szintén a fesztivál részeként kerül megrendezésre május 13-14-én az Országos Fazekas Keramikus Találkozó és Fesztivál, ezúttal a Gébárti-tó partján, melyről Skrabut Éva, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület vezetője számolt be.
 A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy június 9-én testvérvárosi delegációk érkeznek majd a városba. A találkozó jegyében baráti címerek átadására is sor kerül. De, ugyanezen a napon avatják fel Szabolcs Péter szobrászművész Szabó Gyula kefekötőről készült szobrát is a Piac téren.

Farkas Ferenc új köztéri alkotását május 12-én, 10 órakor avatják fel a Mindszenty téren

Balaicz Zoltán hozzátette: a jubileumi évforduló alkalmából több történeti konferencia is lesz a fesztivál idején. Május 17-én Mindszenty József hercegprímásról emlékeznek meg egy tudományos ülésen, május 24-én a II. világháborúban részt vett zalai honvédekről lesz szó Hősök és/vagy áldozatok címmel, június 7-én pedig várostörténeti konferencia tárgyalja majd Zalaegerszeg egykori bíráinak és polgármestereinek tevékenységét a kezdetektől egészen 1950-ig.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK