2022.06.30., csütörtök - PálZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Programkavalkád a 770. évfordulóra

2017. január 27. péntek, 15:38
Szerző: ZalaMédia; Fotó: pP
Zalaegerszeg idén ünnepli első írásos említésének 770. évfordulóját. A jeles alkalom méltó megünnepléséhez egész évben különféle programokkal készül a város, melynek részleteiről Balaicz Zoltán polgármester tartott sajtótájékoztatót a Díszteremben.

Elhangzott: lesznek olyan események, melyek kifejezetten a jubileum miatt szerveződnek, ám az ünnep kapcsán jó néhány hagyományos rendezvény is megújul. Koncertekre, kulturális fesztiválokra, kiállításokra, tudományos konferenciákra egyaránt sor kerül, ám új köztéri alkotásokkal és az alkalom ihlette színes kiadványokkal is gazdagodik a város.

Új köztéri alkotások, és ünnepi rendezvények

A hagyományos, város napjához (május 13.) kapcsolódó ünnepi közgyűlés díszvendége Kövér László, az országgyűlés elnöke lesz. Az ünnep jegyében zajlik le az Egerszeg Fesztivál is, melyre május 12 – június 11. között kerül sor. Számos tematikus hétvége lesz a közel egy hónap alatt. Újdonságként megrendezésre kerül az első zalaegerszegi Street Food Fesztivál a Dísz téren (június 2-3-4.), mely napjaink gasztro-trendjeit ismerteti meg az itt élőkkel.

A kultúra mellett a sport is hangsúlyos lesz: Zalaegerszeg lesz az egyik szakaszbefutója a Tour de Hongrie 2017-es kerékpárversenynek (június 28.), ezenkívül Restart Fesztivál címmel országos sportfesztivált is szerveznek július 13-16 között. Némileg megújul majd a 2017-es adventi forgatag is: a tervek szerint egy óriási jégpályát építenek fel a Dísz térre.

Ami a köztéri alkotásokat illeti, a polgármester elmondta: májusban a Piac téren felavatásra kerül az egy éve elhunyt népszerű kefekötő, Szabó Gyula bácsi szobra (Szabolcs Péter alkotása). A város napja és az évforduló tiszteletére pedig a Mindszenty térre kerül egy a város első ábrázolásának alapján készült makett (Farkas Ferenc alkotása).

A 770. évfordulóra több könyv és egyéb kiadvány is megjelenik. Sőt, az első már el is készült és Balaicz Zoltán be is mutatta a sajtótájékoztató keretében. A Tourinform Iroda gondozásában, Tódor Tamás szerkesztésében megjelent a Különleges Zalaegerszeg című kötet, melyből az egyes városrészek történetét ismerhetik meg az olvasók, korabeli és mai fotókkal illusztrálva a helyszíneket.
Gyimesi Endre történész és Seres Péter fotós új várostörténeti képeskönyvet szerkeszt, melynek bemutatójára szeptemberben kerül sor. Könyv jelenik meg többek között Mindszenty József apátplébánosi munkásságáról (szerző dr. Balogh Margit), Serényi Árpádról, a város első fotográfusáról (szerző Megyeri Anna) és Zalaegerszeg középkori és újkori történetéről (dr. Bilkei Irén, dr. Vándor László).
 Díszes nyomtatásban hozzáférhető lesz a városról készült első metszet is, ezenkívül színes képeslapok is készülnek egykori és mai zalaegerszegi kapukról, kapurészletekről (Pánczél Petrának, lapunk munkatársának szerkesztésében, saját fotóiból válogatva).

A polgármester a tudományos konferenciák közül kiemelte a májusi Mindszenty-konferenciát, mely az egykori apátplébános születésnek 125. évfordulójára emlékezik. Szintén májusban Hősök és/vagy áldozatok? címmel a zalai honvédek 2. világháborús szerepvállalására emlékezünk. De Zalaegerszeg egykori városbírói és polgármesterei is fókuszba kerülnek egy júniusi konferencián.

Balaicz Zoltán reméli, hogy a színes és igényes programok méltóvá és emlékezetessé teszik az idei jubileumi évet. Megjegyezte: az önkormányzat és az egyes intézmények összefogása nélkül nem tudtak volna ilyen változatos kínálatot összeállítani.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK