2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Jubileumi év sok programmal

2022. február 04. péntek, 20:41
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Idén ünnepeljük Zalaegerszeg első írásos említésének (1247) 775. évfordulóját. Ebből az alkalomból egész éves rendezvénysorozatra készül a város. A részletekről Balaicz Zoltán tartott sajtótájékoztatót a Díszteremben.

 Fesztiválok, konferenciák, avatások

A polgármester többek között elmondta: a város számára mindig fontos volt az „évfordulók kultúrája”, vagyis hogy a jeles dátumokról méltó módon emlékezzünk meg. Már így tett Kustos Lajos tanácselnök is, aki 1985-ben a rendezett tanácsú várossá válás 100. évfordulójához kapcsolódóan kezdeményezett ünnepséget. Ezt a hagyományt elevenítette fel és bővítette ki a rendszerváltás után dr. Gyimesi Endre polgármester, aki először 1997-ben, a város első írásos említésének 750. évfordulója alkalmából szervezett egész éves programsorozatot. De más – mára már hagyománnyá vált – események is az ő polgármestersége alatt honosodtak meg.

Balaicz Zoltán kiemelte: az idei 775 éves évfordulóhoz kapcsolódóan számos meglepetéssel készülnek. Lesznek kifejezetten a jubileumra szervezett programok, sok hagyományos esemény pedig új formában valósul meg. Szeretnék, ha a 2022-es év az emberi kapcsolatokról és a közösségépítésről szólna. Bíznak benne, hogy végre minden nagyobb rendezvényt és fesztivált sikerül megvalósítani. 

A jubileum kapcsán elkészül a város legrégibb oklevelén látható pecsét rekonstruált pecsétnyomója, új köztéri alkotásokkal gyarapodik város, ezenkívül tudományos konferenciák, kiadványok és kulturális rendezvények is lesznek. Béres János szobrászművész elkészíti Czobor Mátyás volt polgármester mellszobrát, Farkas Ferenc egy újabb városmakettet mintáz meg, mely ezúttal a 21. századi belvárost ábrázolja (a köztéri alkotás a polgármesteri hivatal előtti térre kerül). A Vizslaparkban pedig gyermeknap alkalmából felavatják Szabolcs Péter Pajtások című szobrát. A tervek szerint Munkácsy Mihálynak és Padányi Bíró Mártonnak is lesz emlékszobra.

Tavasszal átadásra kerül a megújult Göcseji Múzeum, benne az új állandó várostörténeti tárlattal. Remélik, hogy az intézmény pinceszintjén ősszel Fischer György szobrászművész állandó kiállítását is felavathatják. Az idei évben sok nagyberuházás és építkezés ér véget, így többek között az Alsóerdei Szabadidőközpont, az uszoda, a Mindszentyneum és a termelői piac is átadásra kerül. Lesz továbbá új Egerszeg Feszt, Vadpörkölt fesztivál, Street Food Weekend és ReStart fesztivál is. 

A polgármester úgy fogalmazott: szeretné, hogy az előttünk álló hónapok az összefogásról, megbékélésről és a lokálpatriotizmusról szóljanak, és hogy a rendezvényeken, fesztiválokon végre újra láthassuk egymás arcát, mosolyát.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK