2024.07.22., hétfő - MagdolnaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Keddtől átvehetők az igényelt LED-izzók

2023. július 28. péntek, 17:21
Szerző és fotó: Antal Lívia
Augusztus elsején, kedden megkezdik Zalaegerszeg önkormányzata és a CYEB Kft. által indított lakossági LED-csereprogramban ingyenesen igényelhetett energiatakarékos izzók kiosztását a Keresztury Dezső VMK-ban.

Kizárólag a Keresztury VMK-ban, és a régit nem kell leadni!

Az átvétel időpontjáról és módjáról Bali Zoltán alpolgármester és Flaisz Gergő, a Keresztury VMK igazgatója (képünkön) tájékoztatta a sajtó munkatársait a helyszínen.

Az európai energiaválság és a drasztikusan megnövekedett energiaárak miatt a város képviselő-testülete először a 2022. októberi, majd a decemberi közgyűlésén fogadott el takarékossági intézkedéseket, illetve döntött energiahatékonysági fejlesztésekről, idézte fel Bali Zoltán. Az intézményekben kazánfelújítások, fűtéskorszerűsítések, napelemes rendszerek telepítése, épületek energetikai racionalizálása történtek meg azóta. A Keresztury VMK-ban is energiatakarékosra cserélték az összes hagyományos lámpatestet, amellyel 30-40 százalék közötti megtakarítást értek el.

Az alpolgármester kiemelte, az önkormányzat a lakosságot érintősen is igyekezett választ adni az energiaválságra, éppen ezért indították el az ingyenes LED-csereprogramot a CYEB Kft.-vel közösen. A felhívásra 2081 zalaegerszegi háztartás regisztrált, amely alapján összesen 25 ezer darabot tudnak kiosztani. A hagyományos égőkhöz képest a LED-izzók jobb fényerejűek, emellett 20–40 százalékkal csökkenthető velük az áramfogyasztás. Az online felületen, illetve a regisztrációs pontokon igényelt izzókat augusztus elsejétől augusztus 31-ig lehet átvenni, kizárólag a Keresztury VMK-ban.

Erre Flaisz Gergő igazgató is felhívta a figyelmet. Tehát a Keresztury VMK-ban – kivéve az első hetet, mert augusztus elseje keddre esik – hétköznap, hétfőtől péntekig 9 és 12 óra, valamint 13 és 17 óra között várják a csereprogramra regisztrált lakosokat. Ezt április 15-e és május 31-e között tehették meg azok, akik nevén a villanyszámla van. Az adandó mennyiséget szoftver számolta ki a havi villanyszámla alapján, így van, aki hármat kap, és van olyan is, aki ötvenet. Az ingyenes LED-izzók átvételéhez az email-ben kapott energiatakarékossági megállapodás 6. oldalát, vagyis az átvételi nyilatkozatot aláírva kell elhozni. Akik a regisztrációs pontokon regisztráltak, azoknak ezt nem kell megtenni, mert a szerződésük ott lesz a kiosztásnál. Az átvételi nyilatkozaton a LED-izzók típusa és darabszáma is szerepel.

Elmondta továbbá, hogy az újabb technológiai fejlesztésnek köszönhetően a jelzett 11,5 wattos helyett 9 wattos izzók érkeztek, de senki ne aggódjon, mert ugyanazt a fényerőt tudják, ráadásul még kevesebbet fogyasztanak. Az izzókat csak az veheti át, akivel a szerződést kötötték, ezért be kell mutatnia személyi igazolványát és a lakcímkártyáját. Akadályoztatása esetében, két tanúval aláírt meghatalmazást kell hoznia annak, akit megbízott az átvétellel. Fontos kérés továbbá, hogy a régi hagyományos égőket ne hozzák magukkal, mert nem kell leadni, és nem is veszik át. A környezetvédelemre gondolva mindenki papírzacskóban kapja meg csomagját, hangsúlyozta végül a Keresztury VMK igazgatója.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK