2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kemendi stáció – több mint a kápolna újjáéledése

2018. augusztus 01. szerda, 18:02
Szerző és fotó: Antal Lívia
Harminc teljes alakos szoborból álló, 15 állomásos stációval gazdagodott a Gróf Festetics Kristóf által 1746 és 1757 között építtetett kemendi kápolna, amit szentmise keretében szenteltek fel az elmúlt vasárnap több száz hívő jelenlétében.

Bíró László tábori püspök, Horváth Zsolt, pókaszepekti plébános (balról) és Koronczi László, egyházközségi elnök (jobb szélen)

Kemendollár feletti dombon álló Szent Kristóf-kápolna történetét Koronczi László, a település korábbi polgármestere, a pókaszepetki egyházközség elnöke idézte fel. Elmondta, 27 évvel ezelőtt határozták el, hogy megmentik az enyészetnek indult kápolnát. A felújítás meg is történt, amit újabb rekonstrukció követett 2015-ben. Az egyházközség még 2011-ben adta be pályázatát, amelyből négy év múlva a pókaszepetki templom és plébánia előtti szobrok felújítása, valamint a kemendi kápolna helyreállítása valósult meg. Megoldották a belső nedvesség elvezetését, a falakat szellőző vakolattal látták el. A beruházás a műemlék épületben lévő értékek, közte a több mint 250 éves, fából készült Szent Kristóf-szobor felújítását is lehetővé tette. Azóta naponta háromszor harangszó is hallatszik a veszprémi egyházmegyéhez tartozó hegyi kápolnából, ami esti kivilágítással is rendelkezik.

Az idei Szent Kristóf-napi búcsú újabb örömöt hozott, hiszen a kápolnát már egy harminc teljes alakos szoborból álló, 15 állomással rendelkező stáció is szépíti. Ezzel az elmúlt évben elhatározott elképzelés vált valóra, fogalmazott. Dienes Gyula művész-tanár alkotta meg a stációkat, melynek szobrai diófából, talpazatai kőrisfából, tartóoszlopai fenyőfából, míg az alsó talpak akácfából készültek. Ez a faválaszték is jól mutatja a teremtett világ kemendollári sokszínűségét, emelte ki Koronczi László, hozzátéve azt, hogy az elmúlt negyed évszázad értékteremtő munkái, a ma felszentelt új keresztút nem jöhetett volna létre jó szándékú támogatók nélkül. Nem az adófizetők pályázati forintjaiból lett létrehozva, hanem hét család adományából. Nevüket tábla is őrzi. A megvalósításban más magánszemélyek, alapítványok és az önkormányzatok is részt vettek, amiért köszönetét fejezte ki az egyházközség elnöke.

A szentmisén bemutatták Szent II. János Pál pápa vérereklyéjét is, amit Magyarországon a pókaszepekti egyházközség, melyhez Kemendollár is tartozik, harmadikként kapott meg az új keresztút szentelésére. Bíró László, a honvédelmi minisztérium tábori püspöke áldotta meg a keresztúti stációsorozatot. Méltatta a kemendollári összefogást, ami, ahogy mondta, több mint a kápolna újjáéledése. A környék népe ragaszkodik saját múltjához, vigyázza gyökereit, óvja értékeit, ekképpen jelzi azt is, hogy az itt élőknek szükségük van a hitre. Felidézte Szent Kristóf vértanúságának történetét is, akit az a vágy fűtött, hogy szolgálatait a leghatalmasabb úrnak ajánlja fel. A király és az ördög szolgálata után végül is találkozik Krisztussal, és miközben átviszi a gázlón, rájön, hogy ő a leghatalmasabb és neki akar szolgálni. Kristóf így vált az utazók védőszentjévé, a szentmise is éppen ezért ért véget a kápolna melletti autók megszentelésével.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK