2022.11.27., vasárnap - VirgilZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Korszerű és méltó lett funkciójához

2022. július 09. szombat, 16:29
Szerző és fotó: Antal Lívia
Zalaapátiban átadták a felújított Egészségházat, amely már külső megjelenésében is mutatja az épület funkcióját az utcafronti főbejárattal, az új nyílászárókkal és a fehérárnyalatú vakolattal. Korszerű egészségügyi intézmény képe jelenik meg átalakított belső helyiségeivel is, ahol új beltéri ajtókkal, világos falakkal, a burkolatok finom színvilágával és a modern várótermi bútorokkal igényes belső tereket hoztak létre.

Felújították az Egészségházat Zalaapátiban

Dencs Áron szaval az ünnepségen

Vincze Tibor polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, az egészségügyi alapszolgáltatási intézmény infrastrukturális megújításával több évtizedes álom vált valóra. Az Egészségház épületének rekonstrukciójához közel 100 millió forintra volt szükség, amit három forrásból biztosítottak. Legjelentősebb összegű támogatás a TOP-programon elnyert mintegy 80 millió forint volt. Ezt megelőzően 2019-ben a központi költségvetésből kapott 20 millió forintból új fogászati eszközöket szereztek be, a Magyar Falu Programon elnyert 3 millió forintból pedig új orvosi eszközöket. A beruházáshoz több mint 10 millió forint saját erőt tett hozzá az önkormányzat. Ebből, mivel a TOP-os pályázat nem tartalmazta, az emeleti részen is kicserélték a külső nyílászárókat és szigetelték az egész épületet, amely így egységes arculatot kapott. A polgármester köszönetét fejezte ki valamennyi közreműködőnek, kiemelve Badacsonyi Tamást, az NLC Pályázati Iroda Kft. ügyvezetőjét,  Kámán Zsolt tervezőt és műszaki ellenőrt, valamint Vajda Józsefet, a kivitelező cég vezetőjét.

Vincze Tibor elmondta, hogy tovább gyarapodhat Zalaapáti megtartó ereje, hiszen a bölcsőde, az óvoda, az iskola és a községháza felújítását követőn az Egészségház is megújulhatott. Mint fogalmazott, ez egy civilizációs végpont, ami a településen élők biztonságérzetének legfőbb záloga. Az egészségügyi intézményben felnőtt háziorvosi valamint védőnői szolgálat működik, ezen kívül fogászat, amely Zalaapáti mellett még hat falu lakosságát látja el.

Nagy Bálint, dr. Gál Adél, dr. Boldizsár Ágnes, Koller Csabáné,
dr. Németh Tamás, Molnár Lászlóné, dr. Karabély István, Póczak Szummer Vanda, Váraljai Vivien és Vincze Tibor

Az átadási ünnepséget nem véletlen szervezték június 30-ára, hiszen a következő nap, július elseje a magyar egészségügy napja 1992 óta. A polgármester, mint mondta, 1818-ban ezen a napon született Semmelweis Ignác magyar orvos, az „anyák és mindannyiunk megmentője”. A Semmelweis-nap alkalmával köszönetet mondanak Zalaapáti és térségében egészségügyi szolgálatot teljesítőknek, akiknek nagy hálával tartoznak a gyakorta embert próbáló munkájukért.

Nagy Bálint, a térség országgyűlési képviselője, az Építési és Beruházási Minisztérium államtitkára méltatta, hogy a felújított általános iskola néhány hónappal ezelőtti átadása után újra ünnepre gyűlhetnek össze a Zalaapátiban. Mint mondta, az Egészségház korszerűsítése is azok közé a beruházások közé tartozik, amelyek térségi jelentőséggel is bírnak. Fontos, hogy a színvonalas egészségügyi szolgáltatás vidéken, a falvakban is rendelkezésre álljon, mégpedig elérhető távolságon belül, hogy a fiatalok és a kevésbé fiatalok hosszú távon tudják elképzelni életüket lakóhelyükön.

A Semmelweis-nap alkalmával a polgármester személy szerint köszöntötte a településen egészségügyi szolgálatotszolgálatot ellátó szakembereket: dr. Boldizsár Ágnes háziorvost (1. körzet), Holló Tiborné Éva asszisztenst, dr. Gál Adél gyógyszerészt, dr. Karabély István háziorvost (2. körzet), Zalaapáti Díszpolgárát, Molnár Lászlóné Gyöngyi asszisztenst, dr. Németh Tamás és Némethné Zsiborás Krisztina fogorvost és feleségét, Póczak-Szummer Vanda és Váraljai Vivien védőnőket. .

A megújult fogorovosi rendelőben

Vincze Tibor polgármester külön köszöntötte Koller Csaba Györgynét, Katit. Elmondta, több mint egy emberöltőn keresztül szolgálta és szolgálja Zalaapáti betegeit. Negyven éves munkássága alatt lelkiismeretes és odaadódó tevékenységet végzett és végez a helyi vöröskeresztes alapszervezet titkáraként is.

A polgármester végül főtisztelendő Cséry Gergő atyát, a „lelkek gyógyítóját” köszöntötte, akit 15 évvel ezelőtt, 2007. július 22-én szenteltek pappá.

Az ünnepség végén az atya áldotta meg a felújított Egészségházat, aki Sirák fiának könyvének 38. fejezetéből idézett gondolatokat a gyógyítás fontosságáról. Az avatás részeként Vincze Tibor, dr. Boldizsár Ágnes háziorvos és Nagy Bálint vágta át a nemzetiszín szalagot.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK