2023.03.31., péntek - ÁrpádZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Köszönjük Zalaegerszegi PIC!

2018. február 19. hétfő, 18:01
Szerző és fotó: Antal Lívia
A koraszülöttek, a beteg újszülöttek és gyermekek gyógyulásáért a mindennapokban oly keményen küzdő nővérek tánctudásukról adtak számot fellépésükben a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány jótékonysági bálján. Az Arany Bárány Hotel télikertjében tartott rendezvényen ismét átadták a köszönet kifejezéseként a Gyógyító mosoly orvos-, valamint a Tündérkéz nővérösztöndíjakat.

A zalaegerszegi koraszülöttmentő alapítvány azon kevés szervezetek egyike az országban, mely állami feladatot lát. Zala, Vas és Somogy megye keleti részéről az év 365 napján szállítja a súlyos állapotú koraszülötteket a megyeszékhelyi Szent Rafael Kórház gyermekosztályának perinatális intenzív osztályára, ami Nyugat-Dunántúl legnagyobb koraszülöttmentő centruma.  Vállalásuk és támogatásuk éppen ezért bír nagy jelentőséggel. Dóra János, az alapítvány kuratóriumának elnöke betegség miatti távollétében dr. Gárdos László osztályvezető főorvos, az alapítvány kuratóriumi tagja számolt be tavalyi eredményeikről és terveikről. Az alapítvány 2017-ben két cég adománya révén 3,5 illetve 5 millió forinthoz jutott. A személyi jövedelem adó felajánlásokból 9,7 millió forint folyt be, míg a tavalyi alapítványi bál bevételéből 450 ezer forint, az oktatásból pedig 300 ezer forint.

Az alapítvány a koraszülöttmentés mellett támogatja a rehabilitációs tevékenységet is. A gyermekosztályon működik szakmai potenciálját tekintve az ország egyik legnagyobb rehabilitációs centruma, ahol kiváló gyógytornászcsapat végzi munkáját. Az alapítvány idén egy speciális futópaddal gyarapította a kezelési lehetőségeket, továbbá idegstimuláló berendezést szerzett be. Terveik között továbbra is szerepel egy szabadtéri rehabilitációs park kialakítása, valamint az idegentest-eltávolító centrum eszközfejlesztése, ami szintén egyedülálló feladatot lát el a Dunántúlon. A főorvos beszélt az alapítvány közösségi rendezvényeiről is. Ide tartozik a PIC-NIC, az önkénteseik köszöntése, a 24 órás úszógála és adventi vásár, valamint a Zalaegerszeg–Keszthely közötti 60 kilométeres váltófutás, amit idén május 6-án rendeznek meg. Az alapítvány mindemellett az elmúlt évben is költött az orvosok, nővérek továbbképzésére. Elhangzott, olyan életpályamodell kidolgozását is tervezik, amely segítené az itthon maradó szakemberek megbecsülését.

A díjazottak (balról): Hossné Kugler Gyöngyi, dr. Buzogány Mária, Mátés Mónika és Hajas Lajosné.

E szándék immár hagyományos módja a Tündérkéz és a Gyógyító mosoly ösztöndíjak átadása. A Tündérkéz nővér ösztöndíjat ez alkalommal Mátés Mónika, Hossné Kugler Gyöngyi és Hajas Lajosné Pánger Mária vehette át. A Gyógyító mosoly elismerést dr. Buzogány Máriának adta át a bál fővédnöke, dr. Velkey György, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

A folytatásban 100-100 ezer forintot ajánlott fel az alapítvány számára Palkovics László, felsőoktatásért felelős államtitkár, valamint Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, aki bejelentette: december 21-én karácsonyi koncertet szerveznek a gyermekosztálya javára.

A jótékonysági bálon az idő előtt világra jött gyerekek is felléptek, bizonyítva, hogy utolérik kortársaikat a fejlődésben. A Huszár-ikrek, Kata és Dóra 2010 júliusában születtek a 30. hétre, 1150, illetve 1230 grammal. Két hónapot töltöttek a koraszülött intenzíven. A Liszt-iskola elsősei a gondos ápolást előbb dallal, verssel és tánccal, majd Köszönjük Zalaegerszegi PIC! feliratú, általuk készített papírszalaggal köszönték meg. Édesapja, Mihály Péter színművész versét szavalta el a szintén első osztályos Mihály Adél, aki 1970 grammal született a 34. hétre.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK