2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Külterületi út újult meg Bödeházán

2023. október 19. csütörtök, 20:57
Szerző, fotó: Sámel József
Felújították és ünnepélyesen átadták a forgalomnak a szlovén határhoz, a Riganyóci-hegyhez vezető külterületi utat Bödeházán. A beruházás – mely összesen mintegy 63 millió forintból valósult meg – nem csak az agrárvállalkozókat szolgálja, hanem a hagyományos Vasfüggöny túra résztvevőit is.

A határmenti Koccintós túrát már az új úton rendezik meg

Bedő Andrea, a közel ötvenfős kistelepülés polgármestere az átadás alkalmával elmondta: Bödeházán elég sok problémát okozott, hogy tönkrementek a külterületi utak, mégpedig annyira, hogy a tulajdonosok a kátyúkkal teli szakaszokon már nem, vagy csak alig tudták megközelíteni a zártkerteket. A rossz, gyalogosan is szinte járhatatlan állapota miatt a népszerű Vasfüggöny túra résztvevőinek is más utat kellett választaniuk.

- Az önkormányzat tisztában volt vele, hogy ezen a helyzeten változtatni kell, erre jó lehetőséget biztosított a kormány által indított Vidékfejlesztési Program – tette hozzá. – A külterületi utakra kiírt, VP6-7.2.1.1-21 számú, „Külterületi út fejlesztések Bödeházán” elnevezésű pályázat szerencsére sikeres volt, 58,04 millió forintot nyertünk, az önkormányzat öt százalékos, 5,6 millió forintos önerőt biztosított a beruházáshoz. Igyekeztünk, hogy az utat a lehető legjobb minőségben újítsuk fel, ezért a kivitelező Zalaroad Kft. negyven centiméter mélyen megerősítette az alapot, az út pedig kétrétegű emulziós burkolatot kapott, s a padkát is kialakították.

A polgármester azt is elmondta, hogy a szóban forgó külterületi szakasz összesen 1,2 kilométeren, egészen pontosan két részletben, egy nyolcszáz és egy négyszázméteres hosszon újult meg. Előbbi négy, utóbbi 2,5 méter szélességű, tehát nemcsak kisebb, hanem nagyobb méretű járművekkel is jól használható, az agrárvállalkozók pedig megígérték, hogy vigyáznak rá. Öröm az is, hogy a magyar-szlovén határon tartott Koccintós túrát – mely tavaly több mint négyszáz résztvevőt vonzott – idén már az új úton tudják lebonyolítani. A szlovéniai Zsitkócról induló túrát egyébként idén december 30-án tartják és szeretettel várnak rá mindenkit.

Bedő Andreától megtudtuk: szeretnék, ha a Riganyóci-hegyhez vezető út belterületi részét is fel tudnák újítani, ehhez keresik az anyagi, pályázati lehetőségeket. Fontos tervnek tartotta ezt Vigh László, a térség országgyűlési képviselője, miniszteri biztos is. Mint beszédében elmondta, nagyon sok kérés érkezett bel- és külterületi utak felújítására.

- Bödeháza felújított útja megkönnyíti a lakosság, a mezőgazdasági vállalkozók dolgát, s egyben a túrázók dolgát, akik a határon év végén koccintva emlékeznek a történelmi eseményekre. A Hetés Barátság Park egy csodálatos hely, a megemlékezés pedig minden alkalommal szép program – fogalmazott, hozzátéve: az útfelújítási program folytatódik, a várható gazdasági növekedésnek köszönhetően pedig a remények szerint újabb jelentős források jutnak a vidéknek, a falvaknak, így remélhetőleg Bödeházának is.

Horváth Ferenc, a Szlovéniai Magyar Közösség országgyűlési képviselője az avatáson elmondott köszöntőjében hangsúlyozta: bízik benne, hogy a megújult útnak is köszönhetően a két ország, illetve a határ mentén található Hetés tájegység még több ponton kapcsolódik majd egymáshoz és működik együtt.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK