2023.03.20., hétfő - KlaudiaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Látogatás a járműipari tesztpályán

2018. június 10. vasárnap, 18:05
Szerző és fotó: Antal Lívia
Az Egerszeg Fesztivál keretében a járműipari tesztpályára látogattak el a testvérvárosok polgármesterei szombaton, hogy megismerkedjenek a zalai megyeszékhely a jövő járműveit és kommunikációs technológiáit érintő legnagyobb fejlesztésével.

A 45 milliárd forintból megvalósuló beruházás célja, hogy az önvezető és elektromos járművek tesztelésére alkalmas környezetet alakítsanak ki. A kétszer kétsávos gyorsforgalmi okos út ezt támogatandóan épül Zalaegerszeg és Balatonszentgyörgy között 170 milliárd forintból, vázolta fel a beruházásokat Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos köszöntőjében.

A járműipari tesztpálya létesítésének indokáról Simon Péter, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. üzletágvezetője beszélt. Elhangzott, hogy az újfajta technológiák kutatás-fejlesztésének kívánnak teret adni ezáltal, nemcsak a nagy autóipari beszállítók, hanem a kis- és középvállalkozások számára. Az autóipar humánerőforrás hiányára reagálva, ez év szeptemberétől az autonóm járművek fejlesztéséhez kapcsolódóan két angol nyelvű mesterképzés indul az ELTE-n és a Budapesti Műszaki Egyetemen, amelyekre külföldi diákok is jelentkezhetnek. Az előkészítés alatt álló magyar nyelvű tesztmérnök képzésnek a Pannon Egyetem zalaegerszegi intézete ad majd helyet.

Testvérvárosok polgármesterei ismerkedtek a város legnagyobb fejlesztésével

A járműiparban jelenleg az önvezető autók fejlesztése a legjelentősebb terület, melyek nagy többsége elektromos meghajtású lesz. A zalaegerszegi tesztpályán megépülő, utakat, kereszteződéseket, körforgalmakat, épületeket tartalmazó Smart City valós körülményeket biztosít majd tesztelésükhöz. Ez az okos város egyik egyedülálló eleme a próbapályának, melyhez hasonló csak Amerikában Michiganben van, mondta el egyebek mellett.

Piotr Przytocki, lengyelországi Krosno polgármestere érdeklődésünkre úgy vélekedett, csodálatos, hogy mertek ekkorát álmodni, egyúttal meggyőződése, hogy a beruházásnak nemcsak Zalaegerszeg, de régió számára is nagyon sok haszna lesz. Ahogy hallotta, csupa fiatal szakember fog dolgozni a tesztpályán, ami főleg azok számára lesz természetes, akik most születnek. Mivel hatalmas összegű fejlesztésről van szó, megvalósításához okos vezetésre és jó gazdasági irányításra van szükség, emelte ki.

Lázár-Kiss Barna, Barót polgármestere, aki maga is autómérnök, azt mondta, Erdélyben is nagy igény mutatkozik a korábban nem nagyon megbecsült műszaki mérnökökre. Az őket is érintő kivándorlásra utalva úgy fogalmazott, a Magyarországon induló képzésekben azért is lát nagy lehetőséget, mert megállíthatja fiataljaikat. A járműipari tesztpálya pedig a jövő technológiáit hozza közelebb, miután itt, az egyetemeken szerzett tudás párosulhat a gyakorlattal, vélekedett.

A testvérvárosok küldöttségét Balaicz Zoltán polgármester is köszöntötte a prezentáción, melyet követően megtekintették a tesztpálya épülő elemeit a kisbuszokból.

Zalaegerszeg is betársul a tesztelésbe, hiszen a próbapálya mellett a városban is megjelennek az önvezető járművek. A kutatás-fejlesztés harmadik fázisában hazai és nemzetközi közutakon is közlekednek, Zalaegerszeg, Győr és Budapest, valamint Zalaegerszeg, Graz, Maribor és Lendva testvérváros között. A polgármester azt mondta, a többi testvértelepülés számára is nyitott a lehetőség a járműipari tesztpályához kapcsolódó gazdasági együttműködésekre.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK