2024.06.19., szerda - GyárfásZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Lélekharang-szentelés és útavatás

2023. augusztus 19. szombat, 19:35
Szerző és fotó: Antal Lívia
Nemessándorházán hármas ünnepet rendeztek augusztus 19-én, az államalapítás előnapján. A temetőben felszentelték a lélekharangot, majd a felújított faluközpont emlékparkjában megemlékezést tartottak az államalapító Szent István király és az új kenyér tiszteletére. Tették mindezt a településről elszármazottak körében.

Szent István-napi ünnepség az elszármazottak találkozójával Nemessándorházán

A harang fájdalom közepette üzeni az életet, a feltámadást. Ez az egyik idézet, amely felkerült a település temetőjének új lélekharangjára. Ünnep ez a mai nap, hiszen létesítésével közös akarat teljesült, hogy a keresztény szokások szerint harang hangja kísérje utolsó útjára a közülük eltávozókat, fogalmazott beszédében Antal Sándorné polgármester. A lélekharang felállítása 5,1 millió forintba került, amelyből 2,5 millió forintot a Közép-Zala Gyöngyszemei Vidékfejlesztési Egyesülethez benyújtott Leader-pályázatból biztosította Nemessándorháza önkormányzata. Érdekessége, hogy a lélekharang Kölcsey Ferenc szatmárcsekei otthona haranglábjára hasonlít. Faszerkezetét a kisgyőri ácscsapat alkotta meg, harangját Gombos Ferenc harangöntő készítette.

A lélekharangot Tódor Szabolcs atya szentelte fel. Miséjében kiemelte, a harang jel minden keresztény számára, amely Isten hívó szava. Hirdeti, mit kell tennünk, merre kell haladnunk. Szent István is követte ezt a hangot, saját maga, családja és népe életét szilárd alapra építette, ami nem más, mint Jézus Krisztus. A lélekharangot Kámán Ferenc elszármazott, aki adománnyal támogatta az ünnepi eseményt, és a polgármester szólaltatta meg.

Augusztus 20-a a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Szent István még augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját avatta ünnepé, amely napot Szent László király tette át augusztus 20-ára. Antal Sándorné polgármester történeti összefoglalójában, utalva az 1848-as forradalom leverésére és a kommunizmus idejére, felidézte, hogy ezt az ünnepet nem lehetett mindig megtartani. A rendszerváltozással elevenedtek fel a régi tradíciók, 1989 óta ennek megfelelően rendezik meg a Szent Jobb körmenetet.

Az új kenyér megáldása, és Szent István mellszobrának megkoszorúzása után facsemetét ültettek el az emlékparkban, amit dr. Pálfi Dénes ajánlott fel. A fa gyökere mellé elhelyeztek egy időkapszulát, amelybe többek között az itt lakók, az elszármazottak, és az elmúlt 32 képviselőinek névsora került.

A Szent István-napi ünnepség keretében avatták fel a település megújított faluközpontját. A polgármester kiemelte, a Széchenyi Terv Plusz programon elnyert 39 millió forintos száz százalékos támogatással egy fontos beruházás vált valóra. A közlekedési csomópontot teljesen átépítették és újraaszfaltozták. Új vízelvezető árkokat létesítettek a dombokról lezúduló esővíz elvezetése érdekében. Ugyancsak a biztonság kapott hangsúlyt a polgármesteri hivatal és az út közötti járda, valamint a buszmegálló járdaszigetének megépítésével. A polgármester köszönetét fejezte ki a kivitelező zalaegerszegi Hydrocomp Kft.-nak a kiváló munkáért.

Az államalapítás ünnepe nem lehetne méltóságteljesebb, mint Nemessándorházán, amikor egy falu elszármazottaival együtt ünnepel, hangsúlyozta Nagy Bálint közlekedési államtitkár. A térség országgyűlési képviselője az előrelátás, a gondos tervezés és összefogás szép példájának nevezte a megvalósult fejlesztéseket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK