2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Lenti 41 éve város

2020. január 05. vasárnap, 17:12
Szerző és fotó: Antal Lívia
Lenti várossá nyilvánításának 41. évfordulóját ünnepelte az elmúlt szombaton. A városnapi rendezvény szentmisével kezdődött a Szent Mihály-templomban, majd a művelődési központ színháztermében folytatódott, ahol az arra érdemesek kitüntetéseket vehettek át.

Dr. Benkő Tibor és Horváth László

A hévízi Musica Antiqua Együttes műsora után Horváth László polgármester tekintett vissza a múltra. Mint mondta, Lenti 41 évvel ezelőtt inkább katonavárosként volt ismert, melynek hagyományait ma is ápolják. Később kereskedővárosként jegyezték, ma fürdővárosként. Mindemellett Zala megye déli térségének szervező központja, gyógyhely és turisztikai központ. A város olyan adottságokkal rendelkezik, amelyekre alapozva, az itt lakók összefogásával, Lenti elindulhatott a hosszú távú fejlődés útján. A beruházások 2020-ban is folytatódnak. Megemlítette, hogy a geotermikus energia felhasználását valamint a zöld város kialakítását szolgáló projektekre 3 milliárd forint áll rendelkezésre ebben az évben. Befejezés előtt állnak a humán szolgáltatások és kapacitások fejlesztése valamint a határon átnyúló projektjeik. Idén állami beruházásban megkezdődik a Vörösmarty Mihály Általános Iskola felújítása a kézilabdacsarnok megépítésével. Ezek együttesen 2 milliárd forint felhasználását jelentik. A központban és a városrészekben folytatják az utakat, járdákat, csapadékvíz-elvezető rendszereket, közműveket, középületeket érintő felújítási munkákat is. Mindezek azt szolgálják, hogy Lenti együtt fejlődhessen a régióval és az országgal.

Színpadon a Musica Antiqua Együttes

Kiemelte, hogy az elmúlt év októberében újabb öt évre kapott bizalmat a városlakóktól, ami nagy megtiszteltetés, egyúttal nagy felelősség is. A képviselő-testülettel együtt az itt élőkért kívánnak dolgozni az elkövetkező években is. Lenti város fejlődése közös cél, ezért a feladatok elvégzésében továbbra is számítanak a lakók együttműködésére. Hangsúlyozta, hogy a dinamikusan fejlődő fürdőváros tiszta, rendezett, barátságos és vonzó arculatával otthont ad az itt élőknek és nyitott kapukat az ide látogatóknak.

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter köszöntőjében az új évre is utalva, azt kívánta, hogy valósuljon meg a város fejlődését szolgáló valamennyi elképzelés. Kiemelte, az eredményekért azonban tenni kell, és ehhez meg is van az akarat. A város katonai múltjára felidézve azt mondta, hogy 1951-ben itt alakult meg Magyarország egyik legfontosabb katonai szervezete. A város a mai napig őrzi ennek hagyományát. Hivatásos állomány már nincs, ugyanakkor nagyon sok katona maradt itt és telepedett le Lentiben, megtalálva otthonát. Kiemelte, a zalai városban, a haza, a város, a szülőföld iránt elkötelezett emberek élnek. Lenti sok-sok olyan neves embert adott a hazának, akikre büszke lehet a város.

A kitünteteztek nevében Kovács Zoltán mondott köszöntőt

Az ünnepség az önkormányzati alapítású elismerések átadásával folytatódott. A Lenti Városért Díjat Kovács Zoltán gyógypedagógusnak és fotósnak adományozták. A város közművelődéséért kitüntetést Német-Baksa Judit, a városi könyvtár igazgatója vehette át. Bazsika Katalin, a rendelőintézet védőnője a város egészségügyéért kitüntetésben részesült. Lengyel Mariann, a Kolping Gondozási Központ élelmezésvezetője a szociális gondoskodásért és gyermekvédelemért járó díjat kapta. A város sportjáért díjat Rábel László, a Margaréta Presszó és Tekéző tulajdonosa vehette át. Szabó Júlia úszó, a Lenti Úszóklub válogatott versenyzője, az Arany János Általános Iskola nyolcadikosa a város ifjúsági sportjáért díjat érdemelte ki. A Lenti Város Közösségi Életéért díjat a 362. számú Szent Mihály Cserkészcsapat kapta, amit Kovács András rover őrsvezető és Kalmár Imre csapatparancsnok vett át. A város gazdaságáért elnevezésű kitüntetésben Lantos László, a Lan-Tel-Ker Kft. ügyvezetője részesült.

A Kerka Táncegyüttes műsora után tartott állófogadáson Vigh László országgyűlési képviselő mondott pohárköszöntőt. A rendezvénytéren forralt borral, lángossal várták a városlakókat és a vendégeket. Az ünnepséget tűzijátékkal zárták.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK