2022.06.26., vasárnap - János, PálZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Lenti lendületben marad

2019. május 13. hétfő, 07:05
Szerző és fotó: Nemes Nobert
Nem múlik el hónap anélkül, hogy az élhetőbb mindennapok megvalósítására törekvő, a közszolgáltatásait folyamatosan modernizáló Lenti városa ne kapcsolódna valamilyen nagyprojekthez, állami és uniós forrásokból megvalósított mega-beruházáshoz, a polgárok életét megkönnyítő nagy ívű programhoz – büszkélkedett Horváth László polgármester.

– A Nyugat- és Dél-Dunántúli szennyvízelvezetési és szennyvízkezelési fejlesztési pályázaton elnyert mintegy 5,4 milliárd forint szerződött támogatási összeg felhasználásával Lenti térségében a város mellett Pórszombat, Szilvágy, valamint Rédics, Resznek, Belsősárd és Külsősárd településeken nagyszabású program indult. Az érintett települések mindegyikén a korábbinál magasabb színvonalú, a mai kor követelményeinek megfelelő szennyvízelvezetési és- tisztítási szolgáltatást biztosítunk. A 89,5 százalékban európai uniós, 10,5 százalékban állami támogatással rendelkező KEHOP-projekt sokféle feladat megoldását teszi lehetővé 2021. február elejéig. Lentiben befejeződik a Bánffy Miklós utca és a Gyár út szennyvízhálózatba történő bekötése, valamint a kivitelező bővíti és úgynevezett SBR technológia alkalmazásával modernizálja a Honvéd utcában található szennyvíztisztító telepet.

E technológia az eleveniszapos (vagyis jótékony hatású mikroorganizmusokkal kevert bázisú) eljárás elvén alapszik, és a szennyvizek adagonkénti, több porcióban történő, kezelésére szolgál. A folyamat során megtörténik a szennyvíz mechanikai tisztítása, levegőztetése, biológiai és vegyszeres tisztítása, a fölös iszap eltávolítása, miközben az eljárás mentes a szaghatásoktól. A szennyvíztelep-bővítésnek hála, felszámolhatóvá válik a Rédicsen található, mára elavult szennyvíztelep, így a projekt lezárulta után a Lentiben található korszerű létesítmény fogadja majd Rédics, Resznek, Belsősárd és Külsősárd szennyvízét is. Mindezeken túl egy korszerű szennyvízhálózat épül Pórszombat és Szilvágy településeken is, amely rendszerekből szintén a Lentiben átépülő telep fogadja és kezeli majd a szennyvizet.

– A város lassan a „kerékpárosok Mekkája" rangra is pályázhat.
– Április végén ünnepélyes keretek között adtuk át a térség bringaút hálózatának legújabb, Máhomfa és Kerkateskánd községeket összekötő majdnem két kilométeres szakaszát. A „Zala két keréken” kerékpárút fejlesztés Lenti, Kerka-teskánd, Szécsisziget, Csömödér településeken" című pályázat keretében, a megyei önkormányzat irányításával, a partnerekkel való jó együttműködésben megvalósult beruházás nyitóünnepségén a megyei és helyi intézmény-, cég- és település vezetők köszöntése után szóltam arról, hogy a felavatott út valóban kiemelt jelentőséggel bír a régió kerékpáros közlekedési és turisztikai szolgáltatásainak tekintetében. Fejleszteni és népszerűsíteni kívántuk a kerékpáros turizmust, szeretnénk növelni a hozzánk bringaúton jövő bicajosok számát is, ezért kellett lépni a biztonságot adó út elkészítésének ügyében. A rekreációs és a kerékpársport erőteljes fejlődése is kiköveteli az efféle modernizációt. A közforgalmi kerékpározható útszakasz 129,6 millió forint felhasználásával létesült, száz százalékos támogatási pályázathoz kapcsolódva.

Cseresnyés Péter miniszter-helyettesi feladatokat ellátó államtitkár az ünnepségen arról szólt, hogy egy biztonságot és kényelmet kínáló kerékpárút hálózattal bőven ellátott terület vonzerőt jelent az aktív turizmus iránt érdeklődők számára. Jelezte: egyre több bel- és külföldi vendég talál rá Lenti zöld szívére, a természeti szépségét őrző városra, akik kerékpárral keresik föl e vidék látványosságait, nevezetességeit. Európában Dánia után Magyarország az a hely, ahol a leggyakrabban használják a kerékpárt, mint közlekedési eszközt. Kerékpáros nemzet lettünk, és a statisztikák is azt mutatják, hogy fontosak és szükségesek az efféle, a települések lélekmegtartó erejét és a helyi gazdaság erejét is növelő beruházások. Vigh László miniszteri biztos köszöntőjében elmondta: óriási jelentősége van az élet -és balesetveszélyt elhárító, térségeket és embereket is összekötő bringa utaknak, mert az egészségőrzés eszközeként is tekinthetünk rájuk.

Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke kollégáival, három évvel ezelőtt vizsgálta meg tüzetesebben a megye kerékpárút hálózatát. A felmérés azt mutatta, hogy e tekintetben gyengén állunk. Mintegy 1,2 milliárd forint állt rendelkezésre, hogy a közlekedésbiztonság és a turizmusfejlesztés szempontjából a megye térségei felzárkózzanak. A beruházások idén értek be. Minden méter fontos. Húsz kilométer hosszúságú lesz az a szakasz, amely új létesítésű TOP-os etapként segít a bringás turistáknak rálelni a megye rejtett kincseire, értékeire. Egyre több hazai forrás is rendelkezésre áll az efféle fejlesztések megvalósításához. A most felavatott, jó minőségben elkészült út hamarosan eléri a tornyi-szentmiklósi határt is.

Az útra és az itt közlekedőkre Ipacs Bence helyi plébános kérte Isten áldását. Az ünnepélyes szalagátvágást követően a Mocorgók az egészségért és a Környezetért Egyesület tagjai valamint a Civil Nyugdíjas klub aktivistái vették birtokba az új létesítményt egy közös bicajozás erejéig. Már elkészült és május 17-én kerül átadásra az az új kétsávos kerékpárút, amely megkönnyíti a város északi és déli része közötti kerékpáros közlekedést. A "Fenntartható települési közlekedésfejlesztés Lentiben" című TOP-os pályázat célja Lenti város közigazgatási területén lévő kerékpáros létesítmények hálózati kapcsolatainak kialakítása a hiányzó kerékpáros hálózati elemek fejlesztésével.

A pályázat konzorciumban valósult meg. A partnerek: Lenti Város Önkormányzata, Lenti és Vidéke Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. és az ÉNYKK Északnyugat-Magyarországi Közlekedési Központ Zrt. – ez utóbbi a fenti projekt buszpályaudvar – megújításhoz kapcsolódó beruházás gazdája. A kedvezményezettek által elnyert támogatás összege 476,7 millió forint, melyből megvalósult a Béke utcai kerékpárút megépítése 1084 m hosszban, két méter szélességben, 67 millió forint ráfordításával, összekötve a lentikápolnai kerékpárutat az ipari területekkel és a Gyógyfürdő környezetével, megteremtve Lenti belterületeinek összeköttetését.
Nemes Norbert

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK