2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Lenti lépésről lépésre fejleszt

2017. június 20. kedd, 19:45
Szerző: Nemes Norbert
A Lenti Termálfürdővel és Szent György Energiaparkkal közvetlen összeköttetésben lévő, egész évben üzemelő Thermal Hotel Balance**** felépítésével a város hosszú évekre megalapozta a helyi turizmus fejlesztésének irányvonalát. Van a városvezetésnek további célja az idegenforgalom fejlesztésére? – kérdeztük Horváth Lászlót, Lenti város polgármesterét.

– A projekt megvalósítása nagy munka volt, a szálloda eredményes működtetése komoly feladat. Megnyitása óta nem telt el még egy egész év, amely szükséges lenne a teljes kör gazdasági elemzéshez. Az eddigi kihasználtság átlaga meghaladja az ötven százalékot, célunk a nyitás előtti vendégéjszakák számának megduplázása. Több nagy rendezvényt, konferenciát is tartottak a Hotel Balanceban, a vendégek elismerően nyilatkoztak az ellátásról és a szolgáltatások színvonaláról. A következő időszakban megvalósuló turisztikai célú pályázataink egyikében cél a Kerka-völgy idegenforgalmi vonzerőt képező kulturális, épített, természeti örökség hasznosítása, emellett tovább fejlesztjük a gyógyhely területét, a fürdő környezetét.

– Az esztendőből eltelt több mint fél év. Milyen, nagyobb összegű elnyert pályázatok segítették a város szépítését, építését?

– Alapos tervező-előkészítő munka után nyújtottuk be a további fejlesztésekre összeállított pályázati anyagainkat. A TOP-pályázatok egy része már nyert, szerződéskötés időszakában vagyunk.  Az óvoda-bölcsőde belső felújítása már június második felében megkezdődik, megújul a buszpályaudvar, elvégezzük a mellette lévő termelői piac teljes rekonstrukcióját, felújítjuk a vállalkozói inkubátorház épületét, új telephelyet kap a családsegítő központ, nyert a csapadékvíz-belvízelvezető rendszer felújítására, hiányzó elvezető építmények kialakítására, mederrendezésre beadott pályázatunk is. Megépített kerékpárútjaink bővítése, hálózatba kötésének köszönhetően Lenti nagy részének közlekedési úthálózata kerékpárosbaráttá válik. Több pályázatunk is nyert a foglalkoztatás, társadalmi integráció, közösségfejlesztés, szociális és támogató rendszerek fejlesztése, közbiztonság növelése témakörökben, megvalósításuk a közeljövőben kezdődik.

– Milyen célok megvalósítását tűzte ki önerő felhasználásával a város?

– A Lenti TE sporttelepén műfüves labdarúgó kispálya létesül, a lakosság kérésének megfelelően folytatjuk a legnagyobb forgalmú járdák felújítását, a víz- és szennyvízelvezető rendszer rekonstrukcióját, a városközpontban térfigyelő kamerarendszert építünk ki.

– Lenti az elmúlt években gyakorlatilag készre jelentette az oktatási és egészségügyi intézményeinek modernizálását. Akad ellátandó feladat még ezen a téren?

– Sajnos mindenre nem jutott forrás, a Vörösmarty Általános Iskola épülete megérdemel egy teljes körű felújítást, melyet a fenntartóval együttműködve, pályázati forrásból valósulhat meg. Az egészségügyi alapellátást biztosító III–IV. körzet háziorvosi rendelőinek infrastrukturális fejlesztésén kívül a szakmai előírásoknak megfelelő új bútorzat, gyógyászati és a sürgősségi eszközök beszerzése is megtörténik.   

– Lenti deklaráltan egy vonzó, élhető városi környezettel rendelkező, a táji értékekre és a helyi, fenntartható gazdaságfejlesztésre alapozó ökováros, gyógyhely kíván lenni. Milyen feladatok elvégzését tervezik ezzel összefüggésben a közeljövőben?

– Zöld város projektünk keretében növeljük a gyalogos zónák, terek, forgalomcsillapított közlekedési övezetek mennyiségét, az új beruházások területén korszerű, energiatakarékos közvilágítás kerül kiépítésre. A geotermikus energia felhasználására készített pályázatunk megvalósításával nyolc közintézmény fűtését váltjuk ki megújuló energiával. 

– A közlekedés és a közösségi terek fejlesztésében történt-e előrelépés ebben a félévben?

– Célunk az elvégzett városközpont rehabilitáció folytatásaként a déli városrész zöld- és közösségi területeinek fejlesztése, a városközponttal való összeköttetés kiépítése, aktív sport- és játszóterek kialakítása. A fejlesztés pozitív gazdasági, turisztikai hatása prognosztizált, több mint 3,6 hektár terület újul meg.

– Kellően aktívak-e a test-vértelepülési kapcsolatok?

– Testvértelepüléseinkkel az eddig kiépített kapcsolati területek jelenleg is működnek. Kölcsönösen kihasználjuk az uniós pályázati rendszer által biztosított lehetőségeket, több benyújtott pályázatunk is van a határon átnyúló együttműködés javítására a turizmus és gazdasági kapcsolatok élénkítésére, nemzeti, kulturális örökség közös ápolására. Már elindult az előző programidőszakban megvalósított 24 város kooperáció folytatásaként a City Cooperation 2 projekt, melyben saját programpontok megvalósítása mellett a határmenti együttműködés zalai résztvevőinek tevékenységét is koordináljuk. 

– Elindult a nyári szezon s vele hagyományosan a Lenti Nyári Esték programsorozata. Augusztus végéig péntek esténként milyen fellépőkkel találkozhat a közönség a megújult városcentrumban?

– Az immár ötödik alkalommal megszervezett Lenti Nyári Esték rendezvénysorozatának sztárfellépői – közöttük Gergely Róbert, Kaczor Feri, Péter Szabó Szilvi, Opitz Barbara, Zoltán Erika, Koós Réka, Hevesi Tamás, Nagy Adri, Vastag Tamás, Dolhai Attila, Kocsis Tibor, Csézy az Orff Ütőegyüttes június 2. és augusztus 25. között tizenhárom péntek estén szórakoztatják az ingyenes előadások nézőit. Ezen kívül a nyár minden hétvégéjén animációs programokat szervez látogatóinak a Lenti Termálfürdő és Szent György Energiapark is. Szeretettel várjuk a Lentieket és városunkba látogatókat is rendezvényeinkre.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK