2024.07.19., péntek - EmíliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Már békében nyugodhatnak

2020. október 27. kedd, 16:49
Szerző és fotó: Antal Lívia
A régi zalaegerszegi uszoda és strand helyén közel 100 évig római katolikus temető működött. Az új uszodakomplexum építését megelőző régészeti feltárás során halottak maradványaira bukkantak, akik tiszteletére a város önkormányzata emlékoszlopot állított a Kiserdei úti Új köztemetőben. Felszentelését összekötötték a mindenszentekkel kapcsolatos tájékoztatóval, felhívva a temetőkbe látogatók figyelmét a vagyonvédelem és a közlekedésbiztonság mellett a maszk viselésére is.

Megadták a végtisztességet a feltárt temető halottainak

Balaicz Zoltán polgármester a helyszínen elmondta, hogy az egykori városi strand és fedett fürdő helyén 1826-ban nyílt meg a római katolikus temető, ami 1920-ig üzemelt. A sírkertet 1951-ben számolták fel. Ezt követően 1954 és 1956 között épült meg a városi strand, majd 1959-ben a fedett uszoda. Előtte folytak feltárások a kinti nagymedence területén, de az akkori viszonyok közepette csak félmunkát végeztek. Ez kiderült az új tanuszoda és városi strand építését megelőző régészeti feltáráskor, ugyanis sírok és nem exhumált holtestek kerültek elő. Miközben felettük évtizedeken át üzemelt a strand. A város önkormányzata ezért úgy döntött, megadja a méltó végtisztességet számukra a temetőfenntartásért is felelős Városgazdálkodási Kft. bevonásával. A megtalált rózsafüzéreket és egyéb tárgyakat a Göcseji Múzeum leltárba vette. Az emberi maradványokat elhamvasztották. A mindenki keresztje szomszédságában megszentelt földbe helyezték, föléje pedig egy emlékművet állítottak. A polgármester végül azt hangsúlyozta, hogy a járványhelyzetre való tekintettel mindenki viseljen maszkot a temetőkben, elkerülendően az esetleges fertőzést a nagy tömegben.

Horváth István, a Városgazdálkodási Kft. ügyvezetője a mindenszentekkel illetve a hallottak napjával kapcsolatos tudnivalókat osztotta meg. A látogatók vegyék figyelembe, hogy a Göcseji úti köztemetőben az új ravatalozó építése miatt egyes területek le lesznek zárva. Ide egyáltalán nem lehet kocsival behajtani, a Kiserdei úti temetőbe sem október 31-én és november elsején. Gépjárművel közlekedni csak mozgáskorlátozott igazolvánnyal, valamint előzetesen kiadott engedéllyel lehet. A két nagy temető október 31-én és november 1-jén reggel 6 órától este 8-ig várja a hozzátartozókat. Ha valaki bent ragad, nem kell megijednie, a ravatalozóknál fel van tüntetve a gondnok telefonszáma, akit hívni lehet. A kft. munkatársai a sírok megtalálásában is segítségére lesz a látogatóknak. Az ügyvezető kiemelte a sírhelyek kiváltására ezúttal sem lesz lehetőség ezeken a napokon. Az elkövetkező időszakban pedig csak temetésekkor lesz erre mód a járványhelyzet miatt.

Stróbel László apátplébános szentelte fel az emlékművet

Dr. Molnár József, rendőr ezredes a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság vezetője elmondta, idén is egyirányúsítják a forgalmat a Kiserdei új temetőnél. Kollégái és a polgárőrök a parkolásban is segítenek. A Göcseji úti temetőnél idén szigorúan lépnek fel a négysávos úton átszaladgálókkal szemben; a közlekedési szabályokat be nem tartók rendőri intézkedésre és bírságra számíthatnak. A rendőrség a megemlékezés nyugalmát veszélyeztető bűncselekmények megelőzésére is odafigyel. Ebben is kérik a látogatók együttműködését, vagyis mindenki fokozottan figyeljen értékeire.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK