2024.03.02., szombat - LujzaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Felújították és újraszentelték

2020. október 06. kedd, 17:45
Szerző és fotó: Antal Lívia
Renoválták a bödei-zalaszentmihályfai Szent Mihály templomot, melynek 8 millió forintos költségét fele-fele arányban a Nemzeti Kulturális Alap valamint a Szombathelyi Egyházmegye finanszírozta. A megújult, idén 800 éves templomot Székely János megyéspüspök szentelte fel. Az ünnepi alkalmat ezen jeles évforduló adta, hiszen az Árpád-kori templom építését 1220 körülire becsülik.

800 éves az Árpád-kori Szent Mihály templom

A templomok őrzik az emberi élet igazi teljes méltóságát, mélységét, távlatát és célját. Hálát adunk ezért a helyért, ahol őseink imádkoztak, megkeresztelték gyermekeiket, búcsúztak elhunytaiktól, ahol örök hűséget esküdtek egymásnak a fiatal párok, és ahol a bűnbánók letették terhüket, mondta szentbeszédében a megyéspüspök.

A római katolikus templomot Szent Mihály főangyal tiszteletére a XIII. század elején építették. A török időkben templomot körülvevő falu elpusztult, maga a templom is romos állapotba került. Később gótikus stílusban átalakították, majd az elpusztult szentélye helyén a 1750-ben újat emeltek és megnagyobbították barokk stílusban. Az 1966-ban végzett művészettörténeti kutatása után 1970-71-ben állították helyre eredeti, román kori stílusában. Az egykor Zalaszentmihályfához tartozó, ma már Böde közigazgatási területén fekvő templomot a két község lakossága közösen használja.

Szalai Attila, az öt környékbeli település, közte Böde plébánosa érdeklődésünkre elmondta, hogy a templom állagmegóvására irányuló munkálatok 2018 őszén kezdődtek, és tavaly fejeződtek be. Felújították a tető fazsindelyszerkezetét és a falak vizesedését gátló vízelvezető rendszert. Újrafestették a külső falakat. Köréje kőlapokat fektettek, a feljárót kavicszúzalékkal látták el, valamint bevezették a villanyt a templomba.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK