2024.05.18., szombat - Erik, AlexandraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Megemlékezés a november 4-i gyásznapon

2023. november 04. szombat, 14:19
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 67. évfordulójára emlékeztek november 4-én délelőtt Zalaegerszegen, az Ady utcai ’56-os emlékműnél. A rendezvényen Stárics Roland, a Zala Vármegyei ’56-os Hagyományőrző Egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket, jelezve: a november 4-i nemzeti gyásznap minden évben a múltba nézés napja is. Arra emlékezünk, hogy a szovjet tankok a diplomáciai jogokat semmibe véve eltiporták hazánkat, leverve a magyar nép forradalmát.

A forradalom leverése nemcsak egy katonai művelet volt

Bellus Attila színművész szavalatát követően Bali Zoltán alpolgármester mondott ünnepi beszédet, feltéve a kérdést: Mi vezetett november 4-éhez? Miért sorsfordító pillanat ez a magyarság számára? Az október 23-i szabadságérzés, öröm és mámor pillanatai közepette az országot kiárusító kommunista vezetők sem tétlenkedtek; november elsején a Moszkvába utazó Kádár János a legfelsőbb szovjet vezetéssel tárgyalt. Pár nappal később pedig már a katonai beavatkozás szükségessége is megfogalmazódott a Szovjet Kommunista Párt elnökségi ülésén. November 4-én Magyarország területén meg is indult a támadás.

- Ma már tudjuk, hogy a forradalom leverése nem csupán egy katonai művelet volt, hanem a kommunista rendszer megszilárdítására tett súlyos társadalmi kísérlet is. A magyarországi kommunisták tudták, hogy a nemzet lelkét kell megtörni és el kell tüntetni minden olyan gondolkodót, aki a szuverén Magyarország ideológiáját magáénak érzi. A legfontosabb pedig az volt, hogy folyamatosan félelmet keltsenek, illetve tápláljanak a lakosságban – fogalmazott Bali Zoltán.

Hozzátette: a következő években mintegy 400 embert végeztek ki a forradalomban való részvételéért, több mint 21 ezer személyt börtönöztek be, további 18 ezer embert pedig internáltak. Becslések szerint 100 ezres nagyságú az a tömeg, akik a zöld határon nyugat felé menekültek. Köztük diákok, tudósok; hiányukat a mai napig érezzük. Az ’56-os hősök emléke csak úgy maradhat meg az utókor számára, ha tetteiket, hősies kiállásukat minden évben elmeséljük, hogy a jövő generációi is megismerjék történetüket – hangzott el.

Az ünnepség végén a résztvevők mécseseket helyeztek el az emlékműnél. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK